Dè oplossing voor het reiskosten probleem nl

Door crisp op zondag 3 juni 2012 00:59 - Reacties (20)
Categorie: Other, Views: 25.061

Wij Nederlanders forensen teveel; althans, dat is wat de politiek vindt en daarmee rechtvaardigen ze de lastenverzwaring voor zogenaamde 'forensen' die meer dan pakweg 20 kilometer moeten afleggen om op hun werk te komen: de vergoeding die ze krijgen voor deze reis mag niet langer onbelast uitbetaald worden.

Deze geopperde maatregel heeft nogal wat consequenties voor een grote groep Nederlanders die niet direct naast hun werk wonen. Stel dat je 50 kilometer van je werk af woont en dus in een week 500 kilometer moet reizen voor je werk, oftewel gemiddeld 2167 kilometer in een maand. Als je 19 cent vergoeding krijgt per kilometer dan is dat dus 412 euro per maand netto extra. Als dit belast gaat worden dan wordt dit (bij 42%) 239 euro, oftewel 173 euro netto in de maand minder; da's ruim 2000 euro op jaarbasis netto.

Ga dan dichter bij je werk wonen! Is het advies. Tsja, da's vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen heeft de overheid zelf een prominente rol gespeeld in het stimuleren van bepaalde groeigebieden met betrekking tot huisvesting, daarnaast heb je in een gemiddeld huishouden te maken met meerdere personen die de kost moeten verdienen. Over het algemeen blijkt dat in die situaties ten minste één persoon al binnen een minimale afstand van de woonplaats werkzaam is, zodat verhuizen nutteloos is.

Als je al zou willen verhuizen dan is het nog maar de vraag of dat ueberhaupt een mogelijkheid is. Als je een eigen huis hebt gekocht in de afgelopen 10 jaar is de kans groot dat verkoop een restschuld met zich zal meebrengen - als je ueberhaupt je huis binnen korte termijn weet te verkopen. Bij huur is het nogal de vraag of er ueberhaupt aanbod is in de regio waar je dan zou willen wonen.

Afgezien van allerlei sociale bezwaren om te verhuizen is het voornamelijk toch gewoon de mogelijkheid die ontbreekt. Politiek Den Haag staat wat dat betreft waarschijnlijk toch teveel af van de bevolking om zich dat te kunnen realiseren.

Wat zou dan wèl een oplossing zijn? Nou, simpel: breek al die vinex-wijken af. Geef iedereen een woonwagen, en stel woonwagenparken in om alle grote steden met werkgelegenheid :)

Werkgevers hoeven dan ook niet meer flexibel te zijn; de arbeid komt wel naar ze toe :)

Een woonwagen kost ook relatief weinig ten opzichte van een echt huis, dus de totale hypotheeklast wordt ook lager :)

Het lijkt net op kamperen, dus het is nog leuk ook :)

Ik denk dat ik met dit concept wel een politieke partij kan oprichten :) Stem je ook op mij?

Volgende: About the cube again 05-'12 About the cube again

Reacties


Door Tweakers user Corran, zondag 3 juni 2012 04:25

Ah, het Pipo platform. ;-)

Door Tweakers user TeXiCiTy, zondag 3 juni 2012 04:30

Dat het malieveld nog niet volgestaan heeft om deze regel is een klein wonder, de extra lasten voor een zeer grote groep wordt bakken hoger door deze regel, de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek is hier bijna een lachertje bij! zus

[Reactie gewijzigd op zondag 3 juni 2012 04:31]


Door JvSanten, zondag 3 juni 2012 04:41

Warom Ken jij cheen choedt Neederlandts?

Door Tweakers user Snuffel, zondag 3 juni 2012 07:10

Ach, deze voorgenomen maatregel gaat uiteindelijk sneuvelen, dus waar hebben we het over...

Door Tweakers user SchizoDuckie, zondag 3 juni 2012 10:17

Standaard haags trucje, eerst iets verschrikkelijks voorstellen, en dan zodra het volk stampvoet, draaien met die reet en een afgezwakte versie erdoor duwen.

http://www.powned.tv/nieu...ks_gaat_waarschijnli.html

De grap is wel dat de begroting naar brussel erdoor gekomen is, en ze dit dus nu weer willen cancellen...

Ook de bezuinigingen op de cultuursector zijn alweer afgezwakt.. Dus, what's gonna give?

Door Tweakers user YopY, zondag 3 juni 2012 10:26

TeXiCiTy schreef op zondag 03 juni 2012 @ 04:30:
Dat het malieveld nog niet volgestaan heeft om deze regel is een klein wonder, de extra lasten voor een zeer grote groep wordt bakken hoger door deze regel, de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek is hier bijna een lachertje bij! zus
Nederlanders zijn niet echt van het demonstreren meer, heb ik het idee. Ikzelf heb ook zoiets van "bwoh, regering doet ook weer eens iets hoor." Natuurlijk is het ook vaak zo - iig, in mijn belevingswereld - dat de mensen die onkostenvergoeding krijgen toch al een best wel goeie baan hebben.

Maar wat Crisp aangeeft klopt wel: wonen waar je werkt is, zeker in de randstad, nagenoeg onmogelijk. Ik ben recent verhuisd zodat ik op loopafstand van m'n werk woon, alleen... ik ben een consultant, dus ik werk "all over the place".

Bij mijn vorige baan werkte ik in Amsterdam, op een loonniveau die nog binnen het "sociale huur"-platform zat. Props voor degene die een redelijke, betaalbare woning in Amsterdam kan vinden, :+.

Wat mij betreft: Als de regering "wonen waar je werkt" wil stimuleren, mogen ze eerst het huisvestingsprobleem wel eens oplossen, en eerst ervoor zorgen dat mensen kunnen wonen waar ze willen, hoe ze willen.

Maar da's een gemeentelijk probleem; als ze dat voor bijv. iedereen die in Amsterdam werkt willen doen (dwz huisvesten), wordt de stad ineens twee keer zo groot qua inwoners. In Amsterdam is een wachtlijst van 10 - 15 jaar als je er - betaalbaar - wilt wonen. Je kunt er wel iets vinden, maar dan moet je kopen of 1500+ per maand aan huur betalen. En jan modaal kan dat gewoon niet betalen.

Door Tweakers user rbnboot, zondag 3 juni 2012 10:46

Waar wij ook een hoop geld aan over konden houden als wij die 9 miljard (== staatsschuld?) niet aan Griekenland hadden gegeven.

Juist door dit soort geintjes wordt Nederland een gat voor rijke mensen en komt de rest op straat te staan, daar gaat het op den duur op terecht komen. De Tweede Kamer denkt alleen maar op korte termijn, maar ze denken niet in langere termijn dat ze juist hiermee hun land naar de afgrond helpen.

Door Tweakers user Cybje, zondag 3 juni 2012 10:56

Als ze me nou even 3 jaar terug hadden verteld dat ik dichter bij m'n werk moest gaan wonen, dan had ik wellicht deze woning niet gekocht. Meest vervelende is nog wel dat ik ook nog net aan de 6% overdrachtsbelasting heb betaald en vlak daarna het ineens, zonder aankondiging, 2% werd. Dus ik ben net zo'n beetje klaar met die 4 procentpunt verschil belasting aflossen op m'n hypotheek en dan komen ze met het leuke nieuws dat ik dus geen onbelaste km.vergoeding meer krijg en dat ik maar gewoon moet verhuizen.

Dus ik voel me een beetje dubbel genaaid eerlijk gezegd...

Door Tweakers user sypie, zondag 3 juni 2012 11:21

TeXiCiTy schreef op zondag 03 juni 2012 @ 04:30:
Dat het malieveld nog niet volgestaan heeft om deze regel is een klein wonder
Het Nederlandsche volk is een stel mietjes. Vergeleken met andere landen protesteren wij alleen wanneer we het niet eens zijn met ons salaris, en zelfs hiervoor zijn zaken geregeld (stakingsrecht).

Als het aankomt op beslissingen die de overheid maakt dan zijn er slechts een handjevol werklozen die bij elkaar komen om te protesteren. De rest "moet" werken.

Dat is echt een typisch Nederlands ding. We "moeten" werken, hoe dan ook en wat de omstandigheden ook zijn. Kijk maar naar het simpele feit dat als er een halve meter sneeuw ligt dat we nog steeds "moeten" werken. Als jij niet op je werk kunt komen kan de klant ook niet naar de winkel komen, waarom zou je dan de deur open hebben? Om je onderweg tegen een boom te rijden?

Nee, wij Nederlanders zijn een dom volk. We hebben allerlei kritiek op Den Haag maar we hebben het lef niet om onze bekken open te trekken en om ze de politiek eens recht in z'n bek te zeggen wat we willen (dit hoeft echt niet beledigend te zijn).

Je blog had dus niet moeten zijn hoe de kilometervergoeding opgelost moet worden. Je blog had moeten gaan over hoe slap wij Nederlanders zijn, hoe we ons laten betuttelen door onze overheid én waarom we iedere bezuiniging of belastingheffing zonder protesteren zomaar slikken.

EDIT: nog helemaal vergeten:
Als je 19 cent vergoeding krijgt per kilometer dan is dat dus 412 euro per maand netto extra.
Je krijgt helemaal niks extra. Je krijgt een kleine vergoeding om de tank van je auto vol te gooien. Als Den Haag nou eerst eens gaat kijken naar de accijnsopbouw van een liter brandstof dan kun je tot de conclusie komen dat wanneer men de accijns naar beneden schroeft de vergoeding evenredig naar beneden kan. Dan is het aan de werknemer om zuiniger te rijden.

Ik ga in ieder geval wél verhuizen voor mijn werk. Ik werk in Meppel, vrouw werkt in Zwolle en we wonen nu nog in Nijkerk. Kortom: dief van mijn eigen portemonnee. Verhuizen naar Meppel: ik kan op de fiets, desnoods via een fietsplan, vrouw kan met de trein naar Zwolle en krijgt volledige reiskosten vergoed. Geen onkosten meer voor het vervoer van en naar de werkplek dus. Verhuiskosten kan ik ook nog eens declareren volgens de CAO, dus daar krijg ik ook nog een stukje tegemoetkoming in. Ik zie het probleem niet zo met verhuizen. (men moet alleen eens ophouden met het verhaal dat alle bedrijven in Amsterdam zitten en dat iedereen daar lekker gaat wonen. Het eerste grote bedrijf die in Noord-Oost Groningen gaat vestigen heeft een enorm voordele met huisvesting, iedere randstedeling kan daar minstens de helft goedkoper wonen dan wat ze in de randstad doen...)

[Reactie gewijzigd op zondag 3 juni 2012 11:27]


Door Tweakers user onok, zondag 3 juni 2012 12:28

Je hoeft toch niet per se te verhuizen? Wat denk je van een andere baan zoeken dichter bij huis? Lijkt me veel handiger :)

Door Tweakers user Cruz, zondag 3 juni 2012 12:35

Of meer thuiswerken a la 'het nieuwe werken'....

Door Tweakers user mux, zondag 3 juni 2012 13:47

Het onderliggende probleem is anders iets dat we wel heel erg hard moeten gaan aanpakken in de komende 5-10 jaar, willen we enige kans hebben om een concurrentiepositie te houden in een wereld waar het westen niet meer onnoemelijk veel rijker is dan opkomende economieën. Het probleem is dat we niet een beetje, maar gigantisch veel forenzen. Als in belachelijk veel. Meer dan mensen in de VS en Australië, met hun gigantische laagbouw-woonwijken rondom de grote steden.

De gemiddelde forens in NL heeft een route van 25km, en heeft daarbij nog een vervoersbehoefte van (afhankelijk van wie je vraagt) 7-10km per dag gemiddeld. Totaal is men een uur per dag kwijt aan de vervoersbehoefte. Vergeleken met het autoland pur sang, de VS, is dat bijna 2.5 keer zo veel, voor een land waar werkelijk alles dichtbij en dicht op elkaar is. Dat betekent dat we een uur productiviteit, bakken met energie, en een bijzonder hoge gemiddelde uitgave aan vervoer overhouden per persoon.

Dit kan niet zo doorgaan. De afgelopen 5 jaar is er gelukkig wel een lichte daling in de vervoersbehoefte en -tijd (o.a. door de economische crisis, obviously) gekomen, maar dat is nog niet genoeg. Goed, deze maatregel is natuurlijk van zowel het huidige kabinet als de kunduzcoalitie niet meer dan een kortetermijn-bezuinigings, maar erachter zit wel degelijk een 'goed doel' op de lange termijn. We moeten met z'n allen in het bijzonder veel minder auto's en treinen willen gebruiken, in het algemeen veel minder willen reizen en veel minder lang willen reizen. Dat zorgt voor een duurzaam betere economische positie.

Door Tweakers user i-chat, zondag 3 juni 2012 13:52

beter ov, zodat de algehele reiskosten per werknemer dalen, alsook de kosten voor infra.

wat doe je immers liever een uur gratis in de trein of 50minuten betaald in de file? vervolgens stap je uit op het station in de plaats / stad waar je werkt en neemt een shuttle (bus) naar je werk. volgens mij zou google daar een handje in kunnen hebben als deze dingen autmatisch de meest effeciente route bepaald... (een bus die je voor de deur afzet. in plaats van 10x overstappen).

Door Tweakers user Teijgetje, zondag 3 juni 2012 17:02

@mux,

Reuze benieuwd naar jouw bron, wat je verteld is volgens gegevens uit een landelijke poll van ABC /Time/Washington Post uit 2005 niet juist.
Ik kan me niet voorstellen dat het beter is geworden door de crisis, maar dat mensen daar juist verder moeten reizen dan toen het geval was.
Australië nog buiten beschouwing gelaten, maar daar verwacht ik een soortgelijk iets, overdrukke steden en lege dorpen die het gemiddelde onderuit halen.


In het autoland pur sang, Amerika, was de gemiddelde woon-werkafstand 16 miles (25,7 km) met een gemiddelde reistijd van 26 minuten bij weinig verkeer. Deze reistijd kon oplopen tot gemiddeld 46 minuten op een slechte dag. Een totale woon-werk reistijd van 52-92 minuten per dag, afgezien van verdere vervoersbehoeften.
Zo zaten werknemers zonder kinderen gemiddeld 77 minuten in de auto per dag, tegen 104 minuten voor de werknemers met kinderen.
Dat was 7 jaar geleden langer of ruim anderhalf keer zo lang als in Nederland nu, niet 2,5 x zo kort zoals jij vermeldt.
Waarbij de helft van de amerikanen toen vonden dat het verkeer vergeleken met de voorgaande vijf jaar erger was geworden en waarbij de helft aannam dat het de komende vijf jaar erger zou worden dan toen. (nu al 7 jaar later)

Gemiddeld bezat een amerikaans huishouden toen 2-3 auto`s/SUV`s//trucks.
Anno 2012 heeft gemiddeld elke Amerikaan minstens één auto.
Op dit moment hebben, in Nederland, alleen wijken waar de huizen een gemiddelde waarde van 2 ton of hoger hebben, een gemiddeld autobezit van meer dan 1 per huishouden. De huurhuizen hebben een lager gemiddelde dan 1 per huishouden.

Tevens wordt vermeld dat Amerika groot is, heel groot , en dat de helft van de bevolking in "dorpen" woont waar reistijden minder lang zijn (minder verkeer per afstand= sneller)
maar dat de helft ook in grote steden wonen waar verkeerdrukte door tal van omstandigheden veel en veel langer kan zijn.(veel langere reistijd bij gelijke afstand).

Individuele bronnen kunnen dit natuurlijk tegenspreken zoals onderaan hier
Het ligt dus maar net aan de geciteerde bron. ;)

Daarbij laten Nederland en Amerika zich niet echt vergelijken, al is de benzine daar ook al ¤ 1, 30 per liter als je duur tankt op de snelweg.
En al heb je daar wel trailer parks.

Een forenzenkilometer met de auto, hier, kost 32 cent, waarvan 19 cent vergoed wordt en 12 cent voor rekening van de werknemer was, en waarop nu dus extra belasting geheven gaat worden. De werknemer zal dus een deel van zijn loon extra aan vervoer moeten aanwenden. Verhuizen is vaak geen optie.

Jan met de pet zal dus langer moeten werken om een gelijk inkomen te houden óf de leuke dingen moeten laten.
De beter betaalde werknemer heeft meer toegang tot een huis dichtbij ondanks hogere huren = korter reizen/km , of kiest bewust voor een huis ver weg met bijbehorende reistijden/kms. en hebben inderdaad minder last van deze maatregel.

Al met al een contraproduktieve maatregel lijkt me.

[Reactie gewijzigd op zondag 3 juni 2012 17:43]


Door Tweakers user sypie, zondag 3 juni 2012 18:48

Cruz schreef op zondag 03 juni 2012 @ 12:35:
Of meer thuiswerken a la 'het nieuwe werken'....
Ben ik voorstander van, absoluut, maar dat gaat niet werken als je voor de klas staat en leerlingen een docent verwachten/nodig hebben.

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 3 juni 2012 19:27

Het leuke is dat de vorige regeringen gezegt hebben ga buiten de randstad werken als je geen werk kan krijgen. Deze regering heeft gezegt als je geen werk kan krijgen in de regio ga je maar reizen sommige deden dit ook. Nu moeten grote groepen mensen dadelijk geld mee nemen om te mogen werken, deze gaan ontslag nemen of zorgen dat ze ontslagen worden omdat thuis zitten meer opleverd.

Door Tweakers user Jeoh, maandag 4 juni 2012 09:52

Reiskostenprobleem*
:+

Door Tweakers user Cerebral, maandag 4 juni 2012 10:19

i-chat schreef op zondag 03 juni 2012 @ 13:52:
wat doe je immers liever een uur gratis in de trein of 50minuten betaald in de file?
In de file! Lekker warm/koud, radio aan.

Veel beter dan op een tochtig station en maar hopen dat je vanavond weer thuis komt.

En het scheelt je ook nog eens bakken met tijd.

Door Tweakers user woekele, dinsdag 5 juni 2012 15:08

Mensen met een OV-kaart mogen straks ook ineens 150-200 euro per maand netto meer aftikken. Belachelijke maatregel. Verhoog gewoon de belasting met 1% ofzo, dan wordt evenredig gedeeld ipv tientallen procenten te halen bij een specifieke doelgroep.

Door Tweakers user RagingR2, donderdag 7 juni 2012 16:31

@YopY, hoe kom je erbij dat mensen die een reiskostenvergoeding automatisch een hele goede baan hebben? Het geldt tegenwoordig in alle lagen van de economie dat je niet meer automatisch dicht bij je huis kunt werken. Daarbij ben ik het met Crisp eens dat de overheid dit zelf gestimuleerd heeft door van de Randstrad de "Deltametropool" te willen maken. Om dan nu ineens (ongefaseerd) de reiskosten keihard te gaan belasten vind ik nogal asociaal. Gelukkig is het plan inmiddels uitgesteld, en of het er na de verkiezingen nog doorheen komt is maar de vraag... maar toch. ;)

Ook "verhuis dan maar" is lekker kort door de bocht, want de huizenmarkt ligt ook compleet op zijn gat.

Ik denk niet dat Den Haag te ver van de bevolking af staat; bepaalde politieke partijen kiezen er gewoon bewust voor om oostindisch doof (blind) te zijn.

Zeker als ze ook het openbaar vervoer net zo hard willen aanpakken, denk ik waar zijn we nou mee bezig? Er wordt in verhouding heel veel aan extra asfalt besteed, en heel erg weinig in beter OV; als we dan nu ook nog mensen uit de trein gaan jagen is het einde helemaal zoek.

Goed stukje Crisp; ook al weet ik niet of ik de oplossing aan het einde helemaal zie zitten. :P Misschien moeten we dan eerst een soort USB-alles-in-1-aansluiting voor gas/water/licht/internet/riool maken zodat je je mobiele huis binnen 2 minuten weer aangesloten hebt op een ander "docking station". :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 juni 2012 16:32]


Reageren is niet meer mogelijk