Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Tweakblogs: ideeën voor features nl

Door crisp op donderdag 29 april 2010 01:25 - Reacties (43)
Categorie: Tweakblogs, Views: 13.531

Mijn medeblogger Coltrui vroeg U al eerder om input en nu is het mijn beurt om, na de eerdere verbeteringen aan ons fabeltastische blogplatform, eens wat andere ideetjes in Uw aangezicht te spiegelen :)

Waarschijnlijk kan ik beter coden dan Belgisch mimieken dus tenzij jullie vinden dat ik in de leer moet gaan bij mijn geëerde vriend Coltrui houd ik het wel bij het eerste :P

Ik heb dus wat concrete ideetjes om de Tweakblogs nog wat beter te maken en die ik waarschijnlijk - voor zover mijn (vrije) tijd het toelaat - wel binnen afzienbare termijn kan realiseren. Het betreft twee ideeën waarvan de eerste denk ik geen discussie behoeft, maar het tweede wellicht wat vragen op zal roepen met betrekking tot de uiteindelijke implementatie. Ik begin even makkelijk met het eerste idee:
Idee 1: Tweakblogs doorzoekbaar maken
Plain ende simpel: blogposts gaan indexeren, zoekboxje op de tweakblogs index waarmee door alle blogs gezocht kan worden op keywords, en een zoekboxje bij elke individuele blog waarmee binnen die betreffende blog gezocht kan worden.

aye or nay?
Idee 2: Tweakblogposts kunnen raten
Uiteraard is er al de tool van CodeCaster, maar daar kunnen we zelf binnen de Tweakblogs niet zo veel mee. Het onderwerp 'rating' is niet geheel oncontroversieel, dus daar moet wel goed over nagedacht worden.

Allereerst denk ik dat ratings van toepassing moeten zijn op individuele blogposts en niet op complete blogs an sich. Elke blogger zou moeten kunnen aangeven of ratings wel of niet gewenst zijn voor zijn/haar blogposts. De vraag daarbij is echter of dat een algemene setting zou moeten zijn, of een die je per blogpost kan aangeven.

Tweede vraag is of je anonieme ratings zou willen toestaan. Probleem daarbij is dat het dan veel makkelijker is om ratings te 'vervalsen', dus naar mijn mening zouden we daar niet aan moeten beginnen.

Derde vraag is: wat gaan we doen met die ratings? Wel, daar heb ik zelf al wat ideeën over welke wellicht wat weerstand zouden kunnen oproepen (behalve dan misschien bij de echte kwaliteitsbloggers :P):

- Uiteraard de gemiddelde rating weergeven bij het lijstje 'Updates' op de Tweakblogs index. Designtechnisch zal dan hier wel een en ander moeten worden veranderd om daar plaats voor te maken.
- Ook zou de rating natuurlijk getoond moeten worden bij de posts zelf en in de post-listings van elke individele blog, naast een mogelijkheid om te kunnen raten bij de blogpost zelf. Dat laatste zou in mijn visie alleen moeten kunnen na het lezen van de complete post, dus de meest logische plek daarvoor is na de volledige blogpost zelf. Daarnaast kan een compacte gemiddelde rating worden weergegeven in het stukje meta-informatie na de titel, bijvoorbeeld achter de views-count.
- Het lijstje 'Populaire posts' ook afhankelijk maken van de gemiddelde rating. Hier zal dan een algorithme voor moeten worden bedacht waarbij de rating ook een bepaalde 'zwaarte' krijgt naast het aantal pageviews in de laatste (huidige setting van) 24 uur.
- Last but not least: we kunnen de ratings gaan gebruiken voor de selectie van blogposts die zichtbaar zijn in de tracker op de Tweakers.net frontpage. Ik stel me voor dat we daar enkel nog maar blogposts gaan laten zien die een bepaalde gemiddelde rating hebben. Om toch exposure te geven aan nieuwe blogposts die nog geen (of nog niet een bepaald aantal) ratings hebben zouden we die ook nog kunnen tonen, maar dat zou dan wel het aanzetten van de rating-feature een vereiste maken om te verschijnen op de Tnet index.

Feedback is hierbij dus zeker een pré :)


Al met al denk ik dat hiermee toch weer een aantal 'pijnpunten' van de Tweakblogs kunnen worden weggenomen. Feit blijft dat de Tweakblogs, oorspronkelijk ontwikkeld als abonnee-feature maar inmiddels uitgegroeid tot een meer algemene feature die makkelijk verkrijgbaar is voor een gemiddeld actieve Tweaker, niet tot onze core-business behoort. Daarnaast is het wel een populaire feature waar zeker ook veel waardevolle content gepost wordt. Ook ik maak graag gebruik van dit medium en wil dit dus ook graag succesvol houden.

Feature-wise zullen we dus nooit kunnen concureren met complete pakketten zoals Drupal, Joomla of WordPress, of met online diensten zoals Blogger. Ons credo is dan ook voornamelijk: keep it simple and keep it fast :)

Volgende: The real reason Apple and Microsoft are embracing 'HTML5' 05-'10 The real reason Apple and Microsoft are embracing 'HTML5'
Volgende: Tweakblogs: stats, quotes & performance 04-'10 Tweakblogs: stats, quotes & performance

Reacties


Door Tweakers user plofkip, donderdag 29 april 2010 01:36

Idee 1: Ja
Idee 2: Nee, er is, zoals je al aangeeft, een stand-alone optie om ratings aan je blogpost toe te voegen. Tenzij er genoeg tijd over is uiteraard...

Door Tweakers user crisp, donderdag 29 april 2010 01:49

@kipusoep: ik ben bereid om beide ideeën te realiseren, desnoods (en waarschijnlijk) in mijn eigen vrije tijd. Het gaat dus meer om de implementatie zelf waar ik feedback om vraag :)

Door Tweakers user RobIII, donderdag 29 april 2010 02:54

Idee 1: Aye. Of moet ik zeggen Yay! *O* ? :P
Idee 2.1: Wmb. gewoon per blog, dus niet per post.
Idee 2.2: Anoniem niet toestaan
Idee 2.3: Wat we er mee gaan doen? Patsen! :P Ben het eens met alle punten die je eronder zet.

offtopic:
Had liever wat langer/inhoudelijker gereageerd maar bedje roept en morgen is een zware dag :|

Door Tweakers user Anoniem: 26235, donderdag 29 april 2010 06:12

Je eigen reacties na kunnen zoeken. Of iets in de zin van waar je het laatst hebt gereageerd. Of ik moet ergens iets over het hoofd hebben gezien dat dit al kan?

Door Tweakers user Anoniem: 42323, donderdag 29 april 2010 06:56

Lighteye schreef op donderdag 29 april 2010 @ 06:12:
Je eigen reacties na kunnen zoeken. Of iets in de zin van waar je het laatst hebt gereageerd. Of ik moet ergens iets over het hoofd hebben gezien dat dit al kan?
Voor reactie search gebruik ik altijd:
http://www.google.nl/sear...q=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Maar een ingebouwde search zou wel makkelijker zijn.

Door Tweakers user MatHack, donderdag 29 april 2010 07:32

Mijns inziens zijn beide ideeën het implementeren waard, bij de ratings zou er in mijn visie wel een optie moeten zijn om ratings standaard uit te moeten zetten over de hele blog, en annoniem raten is not done (wegens de reeds genoemde redenen).
In mijn visie heb je per blogpost een vinkje om aan te geven of je wel/niet een rating optie wilt, en dat deze via de blog instelling wel/niet ingevuld wordt. Dus vinkje standaard aan als in de blog instellingen de rating aanstaat en vinkje uit als deze in de blog instellingen uit staat.
Op deze manier heb je een standaard instelling voor de bloggers die nooit een rating willen, maar geeft je toch de mogelijkheid voor uitzondering, en vice versa hetzelfde.

Door Tweakers user sebastius, donderdag 29 april 2010 07:33

crisp schreef op donderdag 29 april 2010 @ 01:49:
@kipusoep: ik ben bereid om beide ideeën te realiseren, desnoods (en waarschijnlijk) in mijn eigen vrije tijd. Het gaat dus meer om de implementatie zelf waar ik feedback om vraag :)
Je eigen vrije tijd? Heeft tweakers niet zo'n 10%tijd zoals Google voor de devvers? :P Even zonder dollen, tis een beetje gek om voor een geld verdienende website gratis te gaan coden, of snap ik het niet?

Door Tweakers user Rhapsody, donderdag 29 april 2010 07:38

Ik snap dat gezeur om kwaliteitsblogs niet zo... laat mensen lekker schrijven wat ze willen. Vind je het troep, dan lees je het niet. Daarbij kan het voor persoon A interessant zijn en voor persoon B juist weer niet.

Door Tweakers user lolcode, donderdag 29 april 2010 08:08

Zoeken: ja das altijd handig. Kan ook vrij simpel in het huidige design geintegreerd worden lijkt me.
Rating: nee. Als je met de goede zoektermen zoekt, vindt je toch nagenoeg altijd wel wat je moet hebben.
Verder lijkt het me zo dat iedereen die op een blogpost reageert ook daadwerkelijk de post heeft gelezen, er dus tijd aan heeft besteedt, en het blijkbaar interessant vond.
En zoals Rhapsody boven mij al zegt: laat iedereen gewoon lekker schrijven wat-ie wil.

Door Tweakers user loewie1984, donderdag 29 april 2010 08:30

1. zoeken ja, zou fijn zijn
2. ratings ja, ik hecht er wel waarde aan als mensen mijn blog leuk vinden. Maar idd. niet anoniem voten

Door japo, donderdag 29 april 2010 08:30

Het is Vlaams, niet Belgisch you insensitive clod!

Door Tweakers user crisp, donderdag 29 april 2010 08:37

japo schreef op donderdag 29 april 2010 @ 08:30:
Het is Vlaams, niet Belgisch you insensitive clod!
Ik ben ook maar een domme Nederlander...

Door Tweakers user Erkens, donderdag 29 april 2010 08:45

Search, helemaal voor!

Raten zou ik wel per blogpost willen doen, want soms heeft een blogposter wel een geniale post en soms ook weer niet, het zou dan zonde zijn als de wel interessante post hierdoor ondergesneeuwd wordt door de lage rating.

Wel kan je natuurlijk dan een globale rating berekenen adhv de rating van alle blogposts van een user bij elkaar.

Voor wat betreft de tracker denk ik niet dat je die op rating moet sorteren, want in principe verdient elke blogpost daar gewoon een plekje.

edit:
Voor wat betreft de search, ik zou het erg fijn vinden als ik kan zoeken binnen alle blogposts op reacties die ik gepost heb (een history van mijn reacties dus) want vaak heb ik ergens gereageerd maar ben ik dat later vergeten waar dat was.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 08:46]


Door Tweakers user HawVer, donderdag 29 april 2010 09:03

aye or nay?
Ik ben voor een zoekmogelijkheid!
Hier zal dan een algorithme voor moeten worden bedacht waarbij de rating ook een bepaalde 'zwaarte' krijgt naast het aantal pageviews in de laatste (huidige setting van) 24 uur.
Met name de startpagina waar je binnenkomt kan denk ik nog wel wat uitgebreider. Wat ik met name mis is om populaire posts van de afgelopen tijd te kunnen lezen. Zelf maak ik andere sites een sortering op het aantal pageviews en niet op de rating. Dat is met name omdat bij rating meestal geen rekening wordt gehouden met het aantal pageviews. Wat ik prettig zou vinden is om te sorteren op aantal keer bekeken en dat binnen een bepaalde tijdschaal, bijvoorbeeld vanaf week, maand, jaar, het begin.

Het aantal reacties is soms ook leuk om op te sorteren. Als een blogpost veel reacties losmaakt is de post vaak de moeite waard om eens door te lezen.

Door Tweakers user Coltrui, donderdag 29 april 2010 09:12

Wat het doorzoeken van tweakblogs betreft, werkt deze wel goed wanneer het gaat om cross-blog te zoeken. Een invoervakje om in een bepaalde blog te zoeken, zou wel handig zijn. Vraagje: gaat de search query ook snuffelen in de reactierecords?

Ratings en filtering dat blijft moeilijk... Ik zou pleiten - maar dat weet je al - voor een tweeledig systeem dat ervoor moet zorgen dat de zoektocht naar een blogentry die in je persoonlijke smaak valt vergemakkelijkt wordt.
Enerzijds zou je de auteur de mogelijkheid kunnen geven om per post aan te geven of het tech of non-tech content is - wat mij betreft zelfs verplicht. De blogs zijn immers onderdeel van de Tweakercommunity, dus zijn er zat mensen die enkel op zoek gaan naar tech-content. Mijns inziens zou dit al een hele hulp zijn bij het filteren.
Anderzijds kan je de ratings daarvoor gebruiken. Het raten zou ik inderdaad enkel voorbehouden voor geregistreerden, anders vervalt het nut ervan wegens mogelijk misbruik.

Wat te doen met die ratings? Eender wat het plan daarmee is, ik zou het waarderen mocht bij elke interface die een listje weergeeft, onderscheid worden gemaakt tussen tech en non-tech, zij het met een parameter vóór de query, dan wel gescheiden results - twee lijstjes dus.
De ratings bepalend laten zijn voor al dan niet weergeven op de tacker, wordt zeer moeilijk, denk ik. Het algoritme (aantal ratings, gemiddelde rating zal en datum van plaatsing) zal heel hard gefine-tuned moeten worden. Een post met één maal de hoogste rating (al dan niet door de auteur zelf ingegeven?), heeft die voorrang op een post met twee keer de op een na hoogste rating? Hoe invloedrijk is de datum van de post in het algoritme? Niet dat ik me daar als Belgische mimieker het hoofd over hoef te breken, maar je begrijpt wel waar ik heen wil... :+

Persoonlijk zou ik de tracker laten voor wat hij is. Andere optie is jouw voorstel in te voeren, maar dan instelbaar per gebruiker. Praktisch dus wat extra niet-obligatoire parameters toevoegen bij het aantal zichtbare posts, zijnde tech/non-tech, minimum vereiste rating en maximum aantal dagen oud.

Hele brok, maar hey, u vroeg, wij draaien :)

Door Tweakers user Anoniem: 69767, donderdag 29 april 2010 09:19

En maak FAVORIETEN. Voeg aan individuele tweakblogs een knopje toe om de weblog toe te voegen aan je favorieten. Op het de mainsite (tweakblogs.net) maak je in een apart kader een update-tracker van alleen je favoriete blogs. Zo kun je je favoriete weblogs veel gemakkelijker volgen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 09:25]


Door Tweakers user 90710, donderdag 29 april 2010 09:22

Op zoeken zeg ik, ja. Echter ben ik niet blij met een rating-systeem. Ik vind dat dat niet op een blog thuishoort.

Filtering ben ik weer voor, maar dan vind ik dat je als Tweakblogger per categorie zou moeten kunnen aangeven of de posts die in die categorie staan dan in de tracker moeten verschijnen.

Door Tweakers user Brakkie, donderdag 29 april 2010 09:37

Het zou wel cool zijn als de tags van het forum ook gekoppeld kunnen worden aan een blogposting en dat je op die manier dus makkelijk postings over 1 onderwerp kan vinden.

Door Tweakers user AW_Bos, donderdag 29 april 2010 09:43

Idee1: Aye... Dat heb ik altijf gemist. Trouwens, gaat deze op Omega/Xapian dan draaien :)?
Just interesting :P

Idee2
De rating lijkt me imho best wel leuk. Als er maar in de tracker een keuze kan worden gemaakt door de gebruiker om te bepalen of hij alle nieuwe blogs wilt zien, of alleen de beste gewaardeerde.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 09:43]


Door Tweakers user Anoniem: 69767, donderdag 29 april 2010 09:47

en ratings zouden optioneel moeten zijn. Laat Tweakers ajb geen idols en andere tv-shows shit worden met overal stemmen op zus en zo.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 09:48]


Door Tweakers user HawVer, donderdag 29 april 2010 10:05

Only.Holoris schreef op donderdag 29 april 2010 @ 09:47:
en ratings zouden optioneel moeten zijn. Laat Tweakers ajb geen idols en andere tv-shows shit worden met overal stemmen op zus en zo.
Stuur nu een sms met de naam Crisp om op Crisp te stemmen!

Door Tweakers user Neo_TGP, donderdag 29 april 2010 10:11

Ik ben voor beiden.. Vooral ook het stukje rating vind ik wel belangrijk, en al helemaal als het aankomt op de plaats op de frontpage, de een steekt veel tijd in zijn blog en schrijft geweldige stukken, die soms als je pech hebt binnen een uur voor het generale publiek zo goed als onvindbaar zijn geworden door mensen die het leuker vinden om met 1 regel tekst en een valse titel "grappig" te doen..

Door Tweakers user SilentStorm, donderdag 29 april 2010 10:14

+1

idee1: hoe kan er iemand tegen een zoekindex zijn voor blogs? Als je er tijd en inspiratie voor hebt, vooral doen.

idee2: eens op alle fronten, behalve het laatste: ik denk dat elke blog een kans moet hebben om op de index te verschijnen. Het niet kunnen zien van blogs zonder rating zou misschien wel weer een usersetting kunnen zijn. (Daarmee kom je ook weer dichter bij de 'blogs die je niet interessant vind uit kunnen zetten in de tracker', iets wat mijzelf best wenselijk lijkt, maar dat is een discussie voor een andere keer).

Een gevaarlijk punt van raten is wel dat er eigenlijk 2 punten zijn waarop je een blog kan beoordelen: op de inhoud en op de schrijfstijl. Ik denk dat bloggers die over hele specifieke onderwerpen schrijven die niet iedereen interesseren (bv het blog over eve online of die over microSE) heel snel omlaag gemod worden omdat het onderwerp voor veel mensen oninteressant is, terwijl ze misschien best goed schrijven.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om beoordelingen op onderwerp als een los rating systeem bovenaan de pagina neer te zetten. Iets anders dat zou helpen is de eerder genoemde mogelijkheid om 'oninteressante' blogs niet meer in de updatetracker te laten verschijnen. Er zijn nog tientallen andere oplossingsvarianten... Ik verwacht trouwens niet serieus dat je deze opties letterlijk gaat implementeren, maar hoop hiermee het onderwerp bespreekbaar te maken. :)

Door Tweakers user Wiethoofd, donderdag 29 april 2010 10:16

Zoeken door blogs: Ja
Zoeken door reacties op blogs: Ja
Raten van blogs: Nee
Raten van blogposts: Nee
Verbergingssysteem voor in tracker: Ja (zonder met custom css aan de gang te hoeven)
Highliten favoriete blogs in tracker: Ja(zonder met custom css aan de gang te hoeven)
'Like'/Retweet knoppen met de twk.rs-linkjes: Ja
Uitgebreidere UBB-mogelijkheden voor de blogger: Ja

Door Tweakers user HyperBart, donderdag 29 april 2010 10:25

Idee 1: ZEKER doen, daar heb ik vaak al eens nood aan gehad... (en toen vond ik de site van een mede-tweaker niet die daar een zoekfunctie voor geschreven had...)

Idee 2: Doen, maar geen anonieme ratings...
Rating idd weergeven bij updates
per post moeten aangeven, niet op de hele blog
populaire posts zeker daar dan afhankelijk van maken, in een grotere verhouding dan de pageviews
op de T.net FP zou ik nog altijd gewoon de updates chronologisch weergeven, voor de mensen die de tweakblogs interesseren kunnen ze nog altijd naar de tweakblogs gaan en daar wat dieper kijken wat de ratings zijn...

verbergen van tweakblogs is idd wel handig samen met een highlighten van favoriete blogs... (zonder CSS met wat Ajax als je zoekt op blogs en zo ;) )

uitgebreidere UBB op de reacties mag ook, video tags en dat soort dingen, maar dat zijn echt "nice to have" maar niet "need to have"...

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 10:28]


Door Tweakers user Bubbles, donderdag 29 april 2010 10:27

idee 1: AY!

idee2: AY! met de volgende opmerkingen erbij:
- ratingmogelijkheid per losse blogpost aan of uit te zetten (waarbij je een default kan opgeven). Reden: Als je een emotioneel-zwaar geladen blogpost wilt maken omdat bijvoorbeeld je oma is overleden, is een rating op z'n zachts gezegd niet zo gepast, terwijl je diezelfde ratingmogelijkheid voor andere blogposts wel wilt kunnen gebruiken.
- anoniem: slecht plan om de reden die je al aangeeft
- populaire posts lijstje in 2-en opdelen: 1 met meest gelezen en 1 met best-gerate posts. Niet iedereen zal ratings aanzetten, maar daarom niet minder hits hoeven te krijgen omdat het wel een interessante post kan zijn. Dubbelen (zowel veel hits als hoge rating) zou je er dan wel uit kunnen halen en alleen bij rating laten zien. Uiteraard moet je wel een threshold instellen voor een minimum aantal ratings voordat een post in de lijst mag komen te staan.
- rating op de frontpage: slecht plan. Zie ook het vorige puntje. Optie is om bij de posts die een rating hebben dit wel te tonen op de frontpage, maar het moet geen vereiste zijn om zichtbaar te zijn op de frontpage. Ik denk dat de meeste hits van een blogpost via de frontpage verlopen en het zou zonde zijn als ratingloze bloggers dan hun hits missen.

Verder blijft het natuurlijk altijd een risico dat sommige mensen sommige bloggers altijd een slechte rating zullen geven omdat ze bijvoorbeeld die specifieke blogger niet mogen (om wat voor een reden dan ook). Ik gok dat dit heel slecht is op te vangen zonder ander misbruik van het systeem te faciliteren. Aan de andere kant, als die bloggers er voor zorgen dat ze gewoon goede blogs schrijven, zullen ze vanzelf ook wel voldoende positieve ratings krijgen en vallen de slechte ratings niet meer op.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 10:29]


Door Tweakers user Wom, donderdag 29 april 2010 10:34

Het zoeken door blogs zou ik zeker als een verbetering zien. Bij elke blog een invoerveld om te zoeken lijkt me zeker gewenst.

Een rating systeem zou ik zeker ook zien zitten. Op die manier kunnen de goed gewaardeerde blogs wat meer aandacht krijgen wat anderen misschien weer aanzet om nóg leuke blogpostings te maken. Nu is de exposure van goede blogs toch snel weer verdwenen. Maak het inderdaad een optie, ik kan me voorstellen dat sommige blogs geen toevoeging van het ratingsysteem zien.

En dan kunnen we misschien in de toekomst ook iets van een blogroll krijgen O-) (hoewel dat misschien al te ver weg van het KISS principe ligt).

[edit]
Heb nu een soort van favorietenlijstje gemaakt in het About gedeelte, dus bedenk me net dat een soort blogroll systeem ook handmatig te doen is natuurlijk ;)


In ieder geval leuk te zien dat er vernieuwing onderweg is en al gepleegt is de laatste tijd. Ben er zelf in ieder geval erg blij mee en het motiveert tot verder bloggen hier.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 10:46]


Door Tweakers user webinn, donderdag 29 april 2010 10:43

Idee 1: Tweakblogs doorzoekbaar maken
Gewoon google custom search?

Door Tweakers user TerraGuy, donderdag 29 april 2010 11:03

1. Doorzoekbaar maken.
Deze optie zoek ik al een tijdje; nu moet ik via Google zoeken op 'tweakblog' + keyword.

Wat ik ook fijn zou vinden, is gewoon bladeren door alle verschenen blogs. Nu kun je er een stapel zien, maar verder terugbladeren kan niet.

2. Ratings
Ben ik niet zo'n fan van. In ieder geval niet op de 5 sterren manier. Misschien een uitgebreidere manier die je uit kunt klappen, waar je een blog op meerdere punten kunt beoordelen. Of juist een simpele Thumbs Up/Thumbs down.

Het nadeel van ratings is dat dat een doel op zich gaat worden, met sjoemelen, gezeik erover in de comments ('wat voor debielen vinden dit blog nu zo goed???') en dergelijke.

Google heeft z'n 5-sterren ratings aangepast, omdat ze niet werken. Misschien dat het tweakersniveau wat hoger is waardoor het zou kunnen werken, maar ik heb er een hard hoofd in.

Of een 'gemiddelde tijd per blog per unieke bezoeker', dus hoe lang mensen op een blog blijven (met een max. om sjoemelen tegen te gaan). Dan zijn blogs waar mensen 20 tellen op blijven niet zo interessant blijkbaar, maar lange posts met interessante discussies wél.

Een algoritme dat ervoor zorgt dat blogs die blijkbaar interessant zijn (door bijv. de gemiddelde tijd te bekijken) wat langer in het zijmenu blijven hangen, zou zeker mijn toestemming hebben. Zo hebben ook nieuwkomers kansen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 11:41]


Door Tweakers user Stefan|IA2, donderdag 29 april 2010 11:58

Misschien een ander idee om als blogger je berichten kunnen taggen (zoals op het forum alleen nu mag alleen de schrijver van het blogbericht tags toekennen). Zo kan je net als op het forum een tagcloud gaan maken alleen dan voor de Tweakblogs.

Echter dan wel controle op bepaalde tags die niet mogen (scheldwoorden e.d.) en de mogelijkheid voor de blogger om de tags uit te schakelen voor zijn/haar blog.

Wellicht zal dit mee helpen om het zoeken en de usability op de Tweakblogs te verbeteren?

Dus met punt 1 ben ik het zeker wel eens.

Voor punt 2 vind ik het dat een blogger zelf kan kiezen om ratings in te stellen. Nomaliter kom je bijna op geen enkel blog een rating tegen, want ja je kan wel een rating geven van x aantal sterren maar het gaat erom wat de blogger te vertellen heeft en niet wat de lezer van het blog ervan vind. Misschien de mogelijkheid of een blogbericht gewenst/ongewenst is? Een blogbericht met één regel erin is natuurlijk een ongewenst bericht, maar interessante blogberichten en blogberichten die daadwerkelijk ergens over gaan kan je dan op gewenst zetten.

Ook hier zou je dan met het zoeken op kunnen gaan filteren

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 12:05]


Door Tweakers user Anoniem: 42323, donderdag 29 april 2010 14:12

- Het lijstje 'Populaire posts' ook afhankelijk maken van de gemiddelde rating. Hier zal dan een algorithme voor moeten worden bedacht waarbij de rating ook een bepaalde 'zwaarte' krijgt naast het aantal pageviews in de laatste (huidige setting van) 24 uur.
Dit vind ik best een goed idee, alleen zouden de 'Populaire posts' niet afhankelijk moeten zijn van page views maar van rating, page views zeggen namelijk niks over de blog zelf, misschien had de blog een interessante titel maar staat er verder niks interessants in maar dat zie je pas nadat je erop geklikt hebt en zo komt een oninteressante post in de lijst van 'Populaire posts'.

Met rating krijgen de interessante/leuke blogs wat meer aandacht, en dat lijkt mij de bedoeling van de 'Populaire posts'. En dan mag er best de optie in zitten om de rating uit te zetten, prima maar dan komt je blog ook niet in het lijstje 'Populaire posts'. En dan links onder het kopje tweakblogs op tweakers.net de populaire blogs weergeven ipv de nieuwe. Zo word de drang groter om goede blogs te maken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 14:19]


Door Tweakers user Anoniem: 59888, donderdag 29 april 2010 14:13

Doorzoekbaar maken is eigenlijk iedereen wel voor, en waarom ook niet. Lijkt me erg handig, lekker inkoppen dus. :Y) ;)

De ratings lijkt me eerlijk gezegd ook wel een goed idee. Doordat het geen abbofeature meer is is het aantal tweakblogs enorm toegenomen. Op zich prima, maar helaas zijn er naast een hoop goede ook een aantal minder goede blogs bij gekomen. Het lijkt mij prettig om daar op basis van kwaliteit onderscheid in kunt maken, een ratingsysteem lijkt me een goede manier om dat te implementeren. TL;DR: doen!

Aan de ene kant snap ik de wens wel dat blogeigenaren het aan/uit moeten kunnen zetten. Het is tenslotte 'hun' blog en je wil tzoiets niet opleggen. Aan de andere kant loop je dan wel het risico dat mensen die lage ratings krijgen de optie simpelweg uitzetten waardoor je in een situatie terechtkomt waarbij de meeste blogs of een hoge rating hebben, of geen rating. Dat lijkt me ongewenst ,niet in de laatste plaats omdat goede blogs waarvan de eigenaar liever geen ratings wil bij gebrek aan die ratings al snel de indruk wekken slecht te zijn. Maar of het verplicht inbouwen van ratings hier nou een goede oplossing voor is, is voor mij ook nog maar de vraag. Lastige kwestie.

Door japo, donderdag 29 april 2010 16:41

Ik ben ook maar een domme Nederlander...
Ik ook hoor :P

Door Tweakers user we_are_borg, donderdag 29 april 2010 20:03

1. Ja en ook een overzicht van alle gebruikers die bloggen.
2. Onder voorwaarde dat hier geen restricties aanzitten ik bedoel dus als je een 1 heb dat mensen je niet op onzichtbaar kunnen zetten.

Door Tweakers user Barleone, donderdag 29 april 2010 21:16

1. Aye! Maak er ajb ook meteen een reactie/post historie feature bij à la FP en GoT
2. Nay! Totaal niet geïnteresseerd in het raten (noch de rating) van blogs.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 april 2010 21:17]


Door Tweakers user crisp, donderdag 29 april 2010 22:29

we_are_borg schreef op donderdag 29 april 2010 @ 20:03:
1. Ja en ook een overzicht van alle gebruikers die bloggen.
Je bedoelt http://tweakblogs.net/?allWeblogs=1 ?

Door Tweakers user HyperBart, donderdag 29 april 2010 23:18

Ik heb nog een klein vraagje mbt tot opmaak.

Kan je die kleur van de tekst die tevoorschijn komt als je een blog hebt gewijzigd niet veranderen van rood naar een iets positiever kleurtje (en op nog enkele plaatsen op de site in het algemeen die ik niet direct herinner), zoals groen? Ik he het dan vooral over de tekst:
De gegevens van de post zijn opgeslagen!
Dat staat nu in het rood. Tis maar een detail ;)

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 30 april 2010 11:15

Hulde voor de vermelding van mijn scriptje dat verder niet zo veel voorstelt d:)b

Maar als een rating (hetzij per post, hetzij per blog) gaat bepalen hoe de listing van recente blogs eruit ziet, komt dat er toch op neer dat een paar populaire bloggers gaan bepalen wat de overige bezoekers moeten gaan lezen. Dat lijkt me geen ideale situatie, want dan worden bloggers die slechts incidenteel pareltjes produceren totaal ondergesneeuwd.

Wat mij fijner lijkt is een tweede tracker, of een vervanging-van, met blogs die je zelf kunt indelen (per blogger, per categorie, oid). Maar dat wordt zeker lastig (lees: een aardige impact op de DB), omdat de hele tracker per type tracker (nieuws/forum/blogs/reviews) wordt gecached, of is dat niet meer zo? :)

Door Tweakers user Coltrui, vrijdag 30 april 2010 19:21

Vergeet mijn vorige comment - heb net even door een paar topics op het forum aangaande de Tweakblogs gebladerd en las dat GoT's opper-guru vindt dat non-tech blogs niet gepromoot dienen te worden op de FP. *Ouch* :o

Wijzigen van reacties kan niet meer na x tijd hier?

Door Tweakers user crisp, zondag 2 mei 2010 11:52

Coltrui schreef op vrijdag 30 april 2010 @ 19:21:
Vergeet mijn vorige comment - heb net even door een paar topics op het forum aangaande de Tweakblogs gebladerd en las dat GoT's opper-guru vindt dat non-tech blogs niet gepromoot dienen te worden op de FP. *Ouch* :o
Intern zijn de meningen daarover nogal verdeelt. In ieder geval blijkt uit de reacties hier (niet geheel onverwacht) dat het inderdaad nogal controversieel is en daar dus goed over nagedacht moet worden.

De voorlopige conclusie die ik op dit moment heb gemaakt is dat er wel degelijk behoefte is bij velen aan een rating-feature, maar dat dat wel optioneel moet zijn en niet (teveel) ten koste moet gaan aan de 'exposure feature' op de Tnet frontpage.

Wat betreft dat laaste wil ik wel benadrukken dat aanwezigheid in de Tnet frontpage tracker een gunst is en geen recht en wij als Tweakers.net daar dus wel degelijk filtering op toe kunnen gaan passen. Uiteraard blijft een overzicht van alle nieuwe post beschikbaar via de Tweakblogs index, maar ook daar zouden we voor het lijstje 'populaire posts' rating op een of andere manier kunnen laten meetellen.

Over doorzoekbaar maken van de Tweakblogs is geen twijfel mogelijk; dat moeten we gewoon gaan doen. Of daarbij de reacties ook meegenomen moeten worden is een tweede; gezien het feit dat dat toch weer extra tijd kost denk ik niet dat ik daar in eerste instantie in zal voorzien.
Wijzigen van reacties kan niet meer na x tijd hier?
Inderdaad, dat staat bij mij op max 1 dag ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 2 mei 2010 11:52]


Door Tweakers user Pixeltje, maandag 3 mei 2010 09:22

Zoeken: Ja!
Raten: blogger zelf laten bepalen, en anoniem raten niet toestaan.

Overigens vindt ik dat het 'onder een andere naam' kunnen reageren op een blogpost ook niet eerlijk: als je een mening hebt over een blogpost kun je die ventileren onder je gebruikelijke username. Een andere, niet bestaande username (of erger: iemand anders zijn username) invullen en je gal spuwen is niet gewenst lijkt me?

Door Tweakers user crisp, maandag 3 mei 2010 09:51

Pixeltje schreef op maandag 03 mei 2010 @ 09:22:
[...]
Overigens vindt ik dat het 'onder een andere naam' kunnen reageren op een blogpost ook niet eerlijk: als je een mening hebt over een blogpost kun je die ventileren onder je gebruikelijke username. Een andere, niet bestaande username (of erger: iemand anders zijn username) invullen en je gal spuwen is niet gewenst lijkt me?
Daarom krijgen anonieme reageerders geen 'poppetje' voor hun naam. Het punt is dat op Tweakers.net meer dan 300.000 usernamen geregistreerd zijn, en die zijn niet allemaal actief op de Tweakblogs.

Sowieso is 'je gal spuwen', en dan doel ik op trollende, beledigende of anderszins onwenselijke reacties, natuurlijk niet wenselijk. Helaas blijkt de netiquette tegenwoordig niet veel meer waard te zijn. Gelukkig kunnen blogeigenaren reacties ook verwijderen ;)

Door Denise, zondag 15 augustus 2010 14:12

Kan er niet een optie komen dat je als je op vakantie gaat maar dagelijks iets wilt posten, je dan van te voren je posts voor die week kan instellen wanneer die gepost worden?

Reageren is niet meer mogelijk