Aftellen naar 1984 - deel 1 nl

Door crisp op vrijdag 19 maart 2010 02:59 - Reacties (21)
Categorie: Other, Views: 6.519

We zitten in een tijdmachine en zijn onderweg naar 1984, elke quote brengt ons dichterbij. Een greep uit het nieuws van afgelopen week:
Het tragische lot van Milly
De politie had meteen met een speurhond bij buurtbewoners langs moeten gaan, zeggen oud-rechercheur Dick Gosewehr en politiepsycholoog Harrie Timmerman in De Telegraaf.
[...]
De politie had volgens de deskundigen meteen bij buurtbewoners moeten aanbellen en tuinen moeten doorzoeken met speurhonden. Als iemand had geweigerd, was dat volgens hen des te meer reden geweest om daar extra onderzoek te doen.
De vermissing van een kind mag dus blijkbaar meteen aanleiding zijn tot razzia's, ongeacht of er enige verdenking is. Weigering tot meewerking maakt meteen verdacht. Dit past mooi in het rijtje 'preventief fouilleren'; de douane-ambtenaren op schiphol wachten geduldig totdat ook zij willekeurig mogen gaan visiteren. Bukt U maar even...

Kortom: dit is de natte droom van elke opsporingsbeamte: een carte blanche als het maar enigszins met kinderen te maken heeft.

Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is, maar ik denk niet dat vergaande privacy-ontnemende maatregelen dit hadden kunnen voorkomen.
De jacht op downloaders
De privacy hoeft bij deze praktijken volgens de NVPI helemaal niet in het geding te zijn, juist doordat een derde instantie of isp dergelijke straffen uitvoert.
Om een straf te kunnen uitvoeren moet eerst een overtreding zijn geconstateerd, en dat kan niet anders dan door al het internetverkeer te gaan controleren. Dat is:
  1. duur
  2. onwenselijk
  3. niet altijd mogelijk (versleuteld verkeer)
daarbij wordt dan de verantwoordelijkheid voor controle, naleving en afstraffing gelegd bij een partij die hier eigenlijk buiten staat en ook geen rechterlijke bevoegdheden heeft. De vorm van deze naleving gaat, als het aan de NVPI ligt, ook uit van een omgekeerde bewijslast (oftewel: schuldig, tenzij anders bewezen).

Als je een noodlijdende industrie een stok geeft om mee te slaan dan zullen ze die ook gebruiken...

Gerelateerd: nieuws: Britse Hogerhuis neemt omstreden anti-piraterijwet aan
Pedofielen opgepast!
Met de knop moet het mogelijk worden voor gebruikers alarm te slaan bij het vermoeden dat er een pedofiel actief is.
Met 1 druk op een knop sta je meteen te boek als 'pedofiel'. Hoeveel mensen zullen hier 'voor de grap' op gaan klikken? En wat zal het gevolg zijn?
bel-me-niet, maar sla mijn gegevens maar op
Het bel-me-niet-register, waarin in november 2009 al 3,3 miljoen Nederlanders zich hadden laten opnemen, wordt door sommige bedrijven en callcenters genegeerd.
Niet alleen wordt dit register door sommige partijen genegeerd en duurt het maximaal (in de praktijk: minimaal) 6 weken voordat je inschrijving wordt gehonoreerd, maar er zitten nog meer addertjes onder het gras:

- dit register wordt beheerd door een private partij, namelijk infracom, zij verdienen hier ook aan.
- door het moeten opgeven van adresgegevens zal U eerder bezocht worden door colporteurs, immers geeft bel-me-niet Uw gegevens door aan aangesloten partijen.
Wel positief
- De kilometerheffing dmv spionage-kastjes in elke auto lijkt voorlopig van de baan te zijn.
- De Opta pakt belcolporteurs aan.
- Het ACTA-verdrag moet waarschijnlijk toch langs de tweede kamer.
Tussenstand
Aangezien niet alles even zwaar weegt en ook sommige positieve punten niet eerder negatief beoordeeld zijn is dit de tussenstand:

NU: 2010

voorstel tot razzia's: -2
voorstel criminalisering van downloaden: -2
pedo-knop: -1
misbruik bel-me-niet register: -1
kilometerheffing: 0
Opta pakt belcolporteurs aan: +1
ACTA: 0

NA: 2005

We gaan dus al met al 5 jaar terug in de tijd; da's nog 21 jaar verwijderd van 1984, maar met dit tempo komen we daar snel...

Volgende: CSRF protection with 'self-validating' tokens 04-'10 CSRF protection with 'self-validating' tokens
Volgende: The MS browser ballot page analyzed 03-'10 The MS browser ballot page analyzed

Reacties


Door Tweakers user TerraGuy, vrijdag 19 maart 2010 04:04

Hmm... als je dus veel nieuwsberichten vindt waarin opmerkingen worden gemaakt die zouden kunnen leiden tot privacyschending, dan zitten we volgens je berekeningen sneller bij 1984. Helemaal met de Telegraaf en Nu.nl als bronnen moet je daar vóór het eind van deze maand wel kunnen komen. ;)

Desalniettemin is (herhalende) bewustwording zoals deze blogpost een goed tegengif voor het gemak waarmee privacyschending plaatsvindt en om verkeerde redenen goedkeuring lijkt te verkrijgen.

Er moet alleen wel opgepast worden dat er geen antipathie ontstaat tegen 'onheilsprofeten', waardoor het hele effect van bewustwording van deze schendingen omslaat in omarming van hetgeen waartegen de onheilsprofeten zich juist uitspreken. Helemaal met de overheid als actief voorstander van deze schendingen ligt dat gevaar op de loer.

Door Emanuel, vrijdag 19 maart 2010 05:16

Jammer dat er vooral in Nederland zulke onverschilligheid heerst m.b.t. privacy,
want men zal de gevolgen pas merken als het te laat is en dan is de geest uit de fles..
Om een of andere reden schijnt iedereen te denken: het is mogelijk, dus het mag worden gedaan.. Dus volgende maand iedereen verplicht 'smorgens een half uur op de WII-fit, onder toeziend oog van de camera, zo niet: je bent niet solidair en brengt je gezondheid in gevaar, heb je afwijkend gedrag, dus hup naar een heropvoedingskamp..

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 19 maart 2010 05:50

Wat ik eigenlijk jammer vind is dat je al die zaken direct linkt aan privacyschending.

Wat de zoektocht naar Mily betreft geef ik je deels gelijk. Zo een onderzoek moet objectief gebeuren, emotie moet je er zo veel mogelijk buitenhouden. Maar ik denk dat van zodra je het kind persoonlijk zou kennen dat je ook zo zou kunnen reageren. Uiteindelijk is dit, zeker voor de pers, een vorm van extra schuldigen aanduiden.

Wat het downloaden betreft ben ik vooral nieuwsgierig om eens andere opsporingsmethoden te horen. Het is eenvoudig van te zeggen dat het zo niet mag omdat het de prvicacy schend, maar welke mogelijkheden zijn er dan nog?

Het is niet omdat iemand op de pedoknop duwt dat je direct een pedofiel bent. Ik mag aannemen dat daar toch een systeem zal achterzitten.

bel-me-niet is iets dat imho door de overheid moet geregeld worden (maar dan gaan mensen weer klagen dat de overheid weer maar eens een db aan het aanleggen is) en verkopers zouden wettelijk verplicht moeten worden om zich er aan te houden. Ik sta op de robinsonlijst ( de belgische versie) en moet zeggen dat ik er weinig last van heb, er is maar 1 firma die me af en toe lastigvalt.

Slimme kilometerheffing is iets waarvan ik denk dat het er zo snel mogelijk moet komen. Het kan perfect geregeld worden zonder enige vorm van privacyschending. Een GPS moet helemaal geen locatiegegevens opslaan, enkel de afgelegde afstand. Het is hetzelfde principe als de vervuiler betaald. Waarom zou een persoon die 5000 km per jaar met zijn wagen rijd evenveel moeten betalen als iemand die er 50000 rijd?

En op de laatste 2 : no comment.

Door Tweakers user Voxyn, vrijdag 19 maart 2010 07:25

Goede post je hebt me laten inzien dat we er echt iets aan moeten doen misschien maar op de piraten partij stemmen beetje jammer dat dat een one-issue partij is.

Door Tweakers user Swelson, vrijdag 19 maart 2010 08:26

Goed artikel. Ik maak me er ook steeds meer zorgen om en begin de overheid als een dreiging te zien. Het wordt tijd dat de piratenpartij van zich laat horen in de tweede kamer.

Door Tim, vrijdag 19 maart 2010 08:26

Mag ik je er even op wijzen dat enkele tuinen doorzoeken met honden, met toestemming van de bewoners, wel even héél iets anders is dan ongespecificeerd iedereen als potentieel crimineel behandelen? Tevens is er een verschil tussen "reden om daar extra onderzoek te doen" en onderzoek dat dan daadwerkelijk wordt gedaan, zonder toestemming.

Denk hiervoor aan de bewaarplicht, identificatieplicht en preventief fouilleren. Bah, bah en nog eens bah. Maargoed, ik doe wat ik kan doen en probeer te stemmen op partijen die hier net zo huiverig of (hopelijk) meer huiverig voor zijn dan ik. Mijn omgeving echter ook al, dus daar kan ik helaas weinig betogen houden.

Maargoed, als zelfs het CDA een debiel systeem als de kilometerheffing vaarwel zegt (wat op de lange termijn ook misbruikt zou worden om andere redenen dan de kilometers in rekening te brengen), misschien is deze wereld dan toch enigszins in staat om de goede kant op te bewegen. Op naar de toekomst, ver weg van 1984.

Door Tweakers user vanaalten, vrijdag 19 maart 2010 08:27

Kan een leuke situatie opleveren, zo'n buurt-tuinenonderzoek bij vermissing van een kind: als je om privacyredenen weigert, dan komt in no-time de hele buurt dat te weten.

Gevolg:
zolang het kind niet gevonden is ben je voor de buurtbewoners automatisch de hoofdverdachte. Je wordt genegeerd, kan ieder sociaal contact met buurtbewoners wel vergeten en mag blij zijn als er geen stenen door de ruiten van je woning worden gegooid.

En als je achteraf blijkt onschuldig te zijn, dan ben je op z'n minst die ene buurtbewoner die het onderzoek frustreerde, op een dwaalspoor bracht. Sociale contacten in de buurt, naderhand? Nul!

Dat alles meegenomen: wat zou jij doen, als de politie met speurhonden aan de deur staat om op basis van 'vrijwilligheid' je huis & tuin te onderzoeken? Ga je als idealist voor privacy (en geen sociaal leven meer) of geef je gewoon toe? Ik ben bang dat ik waarschijnlijk voor het laatste ga. Sociale dwang heet dat geloof ik.

Edit:
Wat het CDA betreft denk ik dat die na de verkiezingen wel weer omslaan wat kilometerheffing betreft. De motivatie om tegen te zijn is denk ik alleen maar om kiezers te trekken.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 maart 2010 08:29]


Door Tweakers user biomass, vrijdag 19 maart 2010 08:28

Over die colporteurs:
"Directeur Hans Leemans bevestigt de mogelijkheid dat verkopers op deze manier te werk gaan. "Ze kunnen hier geen adresgegevens krijgen, maar ze kunnen wel nagaan welke nummers niet gebeld mogen worden en daar zelf naam, adres en woonplaats bij zoeken."

Ze vragen dus niet adresgegevens op bij infracom. Ze zoeken een adres bij een telefoonnummer wat ze niet mogen bellen. Nog zieker, maar goed het is een verschil. Als je een geheim nummer hebt, tenminste.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 maart 2010 08:28]


Door Tweakers user FiXeR.nl, vrijdag 19 maart 2010 09:09

Hans Leemans (directeur van Bel-me-niet) is mijn vader. Ik kan jullie met 100% zekerheid vertellen dat dat verhaal over verkoop van gegevens uit de duim is gezogen door de callcenter wereld om Bel-me-niet in een slecht daglicht te zetten. Ook zit infracom helemaal niet achter dit register, maar stichting infofilter.

Overigens is het ongelofelijke stomme gedacht om te denken dat colporteurs juist de adressen afgaan die in het Bel-me-niet staan. Dat kunnen ze niet eens, het enige wat een callcenter kan zien zijn de telefoonnummers die niet gebeld mogen worden, voor de rest helemaal niets!

Colporteurs gaan gewoon de straat af en niet de 4,4 miljoen telefoonnummers, en dat is aantrekkelijker geworden omdat er geen mensen gebeld mogen worden. Gewoon marktwerking en niks stiekeme doorverkoop. Dat zijn praatjes die door de callcenterbranche de wereld in zijn geholpen om eventueel het Bel-me-niet af te laten schaffen zodat zij weer ongestoord kunnen bellen. Nu zien ze hun markt namelijk verkleinen.

Duidelijk ;) ?

Door Tweakers user prutsger, vrijdag 19 maart 2010 10:20

@Blokker_1999, vrijdag 19 maart 2010 05:50
Wat betreft betalen per kilometer: dat doe je nu al op een hele eerlijke manier omdat je nu eenmaal meer brandstof nodig hebt wanneer je 50000 km per jaar rijdt ivm 5000km per jaar.
Het klinkt dan eerlijker om de BPM af te schaffen en de accijns op brandstof flink omhoog te gooien. Maar dat is weer niet eerlijk voor iedereen die nu al een auto heeft, die BPM heb je immers al betaald en je brandstof prijs stijgt ook.
Maar een kilometerheffing zoals nu was bedacht is denk ik ook niet de oplossing... tenzij je bevolking niet vertrouwd en elk moment in de gaten wilt houden wat ze uitspoken....

Door Tweakers user Jejking, vrijdag 19 maart 2010 10:42

@ FiXer.nl, nee, niet duidelijk. Waarom precies zouden wij je geloven als we je niet kennen?

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 19 maart 2010 10:59

die kastjes zouden best een goed systeem kunnen zijn,

1 als ze het nummerbord kunnen vervangen,
2a. als de kilometerheffing IN PLAATS VAN wegenbelasting komt (in plaats van erbij zoals men nu wil)
2b. als de gemiddelde kosten voor een auto niet drastisch stijgen door de invoering, (want ik zie het al snel gebeuren dat je straks 1.000 per jaar meer gaat betalen dan nu).

3. as het systeem van kilometer heffingen zodanig wordt beveiligd dat enkel een betaal-systeem en jijzelf toegang hebben tot die informatie (pin?), mederwerkers mogen dus geen data kunnen inzien.

Door Tweakers user FiXeR.nl, vrijdag 19 maart 2010 11:02

@Jejking, dat is niet mijn probleem. Maar als je alleen dingen gelooft van bekenden, dan geloof je nu.nl toch ook niet? :?

Als je logisch nadenkt klopt er geen klap van dat bel-me-niet verhaal. Bedrijven zien alleen telefoonnummers en niets meer. Colpoteurs gaan een straat af en niet de 4,4 miljoen telefoonnummers die in het bel-me-niet register staan. Dat er mensen in die straat wonen die er toevallig in staan heeft er niets mee te maken.

Reclame bellen is gewoon minder interessant geworden voor bedrijven, dus zetten ze tegenwoordig colporteurs in.

Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 19 maart 2010 11:38

Wat maakt het uit of ze haar na een uur in de tuin hadden gevonden of na 5 dagen?
Dood is ze toch wel.
Tegen dit soort gekken valt toch niet op te werken.
Jammer maar het is niet anders.
Preventie doortrekken is het enige wat kan helpen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 maart 2010 11:40]


Door Tweakers user John_Glenn, vrijdag 19 maart 2010 11:46

Sodeju, wat een fijne achtergrond. Dankzij Readability heb ik het toch nog tot het eind van je post gered :)

Wat het bel-me-niet register betreft: dat laat maar weer zien dat je nooit meer moet opslaan dan nodig. Het maakt niet uit of ze die adresgegevens gelekt hebben of dat ze gestolen zijn: ze waren gewoon niet nodig voor hun doeleinden, dus hadden ze niet opgenomen moeten worden in de database. Dat is nog altijd het veiligst. Verder heeft FiXeR hierboven natuurlijk een goed punt.

Ter vermaak: Jeremy Clarkson is het met ons eens. Soort van.

Door Tweakers user TeXiCiTy, vrijdag 19 maart 2010 11:51

Endgame vat mooi samen hoe we op 1984 afstevenen.
"The answer to 1984 is 1776" --Alex Jones

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 maart 2010 11:55]


Door Tweakers user mezstah, vrijdag 19 maart 2010 13:59

Je praat wel anders als het jouw kind is, nee meneer we wachten met verder onderzoek de privacy van mensen komt anders in het geding.

Door Tweakers user Spetsnaz, vrijdag 19 maart 2010 18:25

Iedereen is de privacy schending met de OV-chip alweer vergeten?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 maart 2010 18:25]


Door Wouter Rutten, vrijdag 19 maart 2010 19:07

over de jacht op downloaders: Producenten en uitgevers respecteren de privacy. In de door hen voorgestelde proportionele aanpak kan de privacy dan ook volledig in tact blijven. Het gebruik van illegaal aanbod kan automatisch herkend worden (door de rechthebbenden) en gekoppeld worden aan het versturen van een specifieke waarschuwing (door de ISP) . Het is een misvatting dat daarvoor alle
verkeer inhoudelijk bekeken zou moeten worden, het is eerder vergelijkbaar met een
flitscamera die alleen op rode auto’s aanslaat. Dat gaat dan bovendien zonder dat de
identiteit van de inbreukmaker aan de benadeelde bekend wordt. Wel kan er
desgewenst door de gewaarschuwde gebruiker een dialoog gestart worden over hoe
inbreuk voorkomen kan worden. Uiteindelijk zal er een sanctiedreiging moeten zijn
voor gebruikers die desondanks doorgaan met illegaal downloaden. Dat zou
bijvoorbeeld een tijdelijke beperking van dienstverlening kunnen zijn. Die maatregel
is gericht op de specifieke verbinding. Het up- en downloaden via die verbinding
wordt dan belemmerd.

Door Tweakers user John_Glenn, vrijdag 19 maart 2010 22:59

@Wouter Rutten:
Het is een misvatting dat daarvoor alle verkeer inhoudelijk bekeken zou moeten worden...
Inderdaad kan u dit waarschijnlijk grotendeels zonder echte "deep packet-inspection" voor elkaar krijgen, door op p2p-verbindingspatronen te zoeken, en te letten op verbindingen naar bekende overtreders, etc. Maar ook dat is niet geheel vrij van privacy-zorgen: ter vergelijking, de politie moet gerechtelijke toestemming vragen om een lijst te krijgen van met wie ik telefoneer (laat staan het meeluisteren!).

Het probleem met het aanpakken van downloaders is hetzelfde als dat er eerder met kopieerbeveiligingen was: het treft juist de gewone burger. Die zit straks met zorgen om privacy-inbreuk, met vals-positieve waarschuwingen/afsluitingen, met hogere latencies omdat de verbindingen gemonitord worden. Dit alles kost de NVPI een hoop goodwill (en geld).

Ik denk dat het dat niet waard is, omdat de piraat gewoon ontsnapt: die download een nieuw stuk software, dat voor AES-versleutelde verbindingen en onion-routing zorgt - hij hoeft niet eens te snappen hoe dat allemaal werkt!

(Overigens; in Engeland heb ik Spotify op de mobiel: voor een tientje per maand alle muziek in perfecte kwaliteit bij de hand. Netjes georganiseerd, goed vindbaar, nauwelijks wachttijden. Als dat nou ook eens naar NL kwam, wie zou er dan nog illegaal willen downloaden?)

Door Tweakers user crisp, maandag 22 maart 2010 01:04

@Wouter Rutten: "Het pad naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen"

De content-industrie kan nu wel zeggen dat ze er niet op uit zijn om de gemiddelde consument te criminaliseren en dat ze de privacy respecteren, maar als je ze een stok geeft dan zullen ze er ook mee gaan slaan en zullen er ook grotendeels onschuldige slachtoffers gaan vallen. Je hoeft enkel naar Amerika te kijken om te zien dat dat niet retorisch is.

Feit is dat nog steeds niet bewezen is dat het downloadgedrag van de gemiddelde consument een negatief effect heeft op de verkoop van content. Vaak wordt er ten onrechte van uitgegaan dat elke download gelijk staat aan een verkoop minder, worden andere economische factoren niet meegenomen en worden positieve effecten genegeerd. Verder verwijs ik graag naar een eerdere reactie van mijzelf op een gerelateerd nieuwsbericht.

Die industrie mag ook wel eens zelf de hand in eigen boezem steken in plaats van elke keer de politiek voor haar karretje proberen te spannen; dezelfde politiek die het belang van haar burgers zwaarder zou moeten laten wegen dan die van een paar multinationals - auteursrecht heeft immers weinig meer te maken met het promoten van creativiteit, het gaat enkel om keiharde euros (dollars eigenlijk) voor een aantal grote bedrijven.

Het 'zoeken naar patronen' in internetgebruik zal zeker ook wel effectief zijn, maar niet geheel zonder 'false positives'. In dat geval zullen er toch weer een aantal 'goeden' onder de 'kwaden' moeten lijden met alle gevolgen van dien. Daarbij is het een middel dat enkel een gevolg bestrijdt, maar niet de oorzaak aanpakt: het falen van de contentindustrie om om te gaan met nieuwe media - iets wat we vaker hebben gezien en waar de consument meestal weer de dupe van is geweest doordat de industrie door de politiek werd beschermt.

Een lang verhaal kort: het is duidelijk dat 'content' in de internetwereld gewoonweg minder waarde heeft doordat het medium zelf zoveel sneller en breder is. De industrie zou daar gebruik van moeten maken, maar kiest er zelf voor hun eigen kanalen te beschermen en het overige aanbod (proberen te) illegaliseren om zodoende een kunstmatige schaarste met navenant prijsmodel in stand te houden. Dat de politiek (in ieder geval blijkbaar de VVD in Haarlem) hier intrapt is afkeurenswaardig. Politici met nevenfuncties binnen organisaties (zoals de NVPI) die de belangen behartigen van bepaalde industriëlen zijn in my humble opinion al helemaal niet geloofwaardig en zouden zich niet mogen uitgeven als 'volksvertegenwoordiger'.

Reageren is niet meer mogelijk