Adoptie - is het echt zo erg? nl

Door crisp op maandag 7 december 2009 02:17 - Reacties (8)
Categorie: Personal, Views: 7.032

Iets wat insiders allang wisten, maar wat ik onlangs terugzag op de FOK! frontpage was dat stichting Meiling stopt met adopties uit India. Een besluit waar ik me in kan vinden gezien de moeilijkheden en de recente ophef hieromtrent. De reacties op dit nieuwsitem waren in my humble opinion echter tenenkrommend...

Allereerst dien ik natuurlijk te vermelden dat ik en mijn vrouw "bevooroordeeld" zijn aangezien ons zoontje ook geadopteerd is. Welliswaar niet uit India, maar toch. Onze beweegredenen om te besluiten tot adoptie zijn meerledig; in de eerste plaats was er al van begin af aan een kinderwens, maar toen die niet op natuurlijke wijze vervult kon worden kwam adoptie al snel als alternatief in beeld. Dat is echter nooit een lichtzinnige keuze geweest, maar een weloverwogen optie waarbij we vantevoren wisten dat het een lange weg zou zijn.

Adoptie is geen makkelijk traject, en dat is maar goed ook. Het is een traject waarbij het kind centraal staat, en waarbij voor een kind geschikte ouders in een geschikte leefomgeving wordt gezocht. Kinderen waarvoor in het eigen land geen goede toekomst is weggelegd, en die dus elders beter af zijn. Het is zeer spijtig dat dit soort situaties nog steeds bestaan in de wereld, maar het geeft ons de kans een klein mensje op te laten groeien in een liefdevolle omgeving die hij of zij anders zou missen. Natuurlijk zou het beter zijn als een dergelijk kind goed op zou kunnen groeien in zijn of haar geboorteland, maar als die mogelijkheid ontbreekt is adoptie "the next best option".

Wij hebben ondertussen een hele lieve zoon en zouden het liefst nog een broertje of zusje voor hem erbij willen hebben. Adoptieland staat echter op z'n kop, mede door de (vooral negatieve) publiciteit, en sinds China het Haags adoptieverdrag heeft geratificeerd (wat goed is), zijn de mogelijkheden steeds beperkter en lopen de wachttijden snel op.

Adoptie was al geen makkelijk proces; als je wilt adopteren ben je verplicht een cursus te volgen (waarvoor al standaard een wachttijd van een jaar geldt), alvorens je je mag opgeven bij een van de landelijke adoptieorganisaties. Daarna volgt een verplicht onderzoek door de raad van kinderbescherming die een positief advies moet uitbrengen voordat je bij een adoptieorganisatie op de wachtlijst mag. Een huisonderzoek is onderdeel daarvan, alsmede een fincanciële doorlichting. Daarnaast is adoptie sowieso al niet "goedkoop"; naast de bemiddelingskosten worden er bedragen gevraagd die in de tienduizenden euro's lopen als verplichte bijdragen voor de tehuizen waar de kinderen vandaan komen (en die sinds begin dit jaar ook niet meer belastingaftrekbaar zijn - en daarvoor slechts gedeeltelijk).

Kortom: adoptie is geen makkelijk proces; het is een lange weg waarbij van verschillende kanten zowel je beweegredenen als je mogelijkheden getoetst worden. Als je daar doorheen komt dan moet je alsnog openstaan voor een kindje met een zekere handicap en wachttijden die oplopen tot meerdere jaren.

Het heeft vanaf het begin dat we ons opgaven voor adoptie 5 jaar gekost voordat we onze zoon in onze armen mochten ontvangen. We zijn nu alweer 3 jaar verder in het proces voor een broertje of zusje waarbij we iig de verplichte cursus niet meer hoeven te volgen, maar gezien de oplopende wachttijden moeten we zeker nog 2 jaar wachten...

Adoptie is naar mijn mening een uitkomst voor bepaalde kinderen. Onze zoon is een voorbeeld daarvan, en voor mij is hij mijn eigen vlees en bloed. We verloochenen zijn afkomst echter zeker niet en als hij ooit de behoefte heeft zijn "roots" te ontdekken zullen wij alles doen om hem daarbij te helpen. Het is en blijft echter mijn zoon, en ik denk niet dat hij daar ooit anders over zal denken. Het is goed zo, voor hem en voor ons...

Volgende: Clientside performance no priority for Dutch websites 01-'10 Clientside performance no priority for Dutch websites
Volgende: Spam @ tweakblogs 11-'09 Spam @ tweakblogs

Reacties


Door Tweakers user lordsnow, maandag 7 december 2009 03:56

Daarnaast is adoptie sowieso al niet "goedkoop"; naast de bemiddelingskosten worden er bedragen gevraagd die in de tienduizenden euro's lopen als verplichte bijdragen voor de tehuizen waar de kinderen vandaan komen

Dat soort praktijken lijkt mij dat instanties/organisaties misbruik maken van de kinderwens van toekomstige adoptie-ouders. Dit is tegen het criminele aan. Een kind opvoeden kost sowieso al veel geld. Tevens betekend dit dat alleen 'mensen met geld' kunnen adopteren, alhoewel een kind zeker ook gelukkig kan opgroeien in een familie met minder financiele middelen.

Net zoals jeugdzorg: ik snap het uitgangspunt wel, maar de uitvoering is zeer bedenkelijk.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 7 december 2009 05:50

Ik vind het spijtig dat adoptie zo moeilijk en duur moet zijn terwijl er wanneer het op natuurlijke weg gebeurd er geen enkele vorm van controle is. Imho zou men iets minder strict mogen/moeten zijn bij adoptie.

Door Tweakers user Thijs_O, maandag 7 december 2009 07:04

"Dat soort praktijken lijkt mij dat instanties/organisaties misbruik maken van de kinderwens van toekomstige adoptie-ouders. Dit is tegen het criminele aan. Een kind opvoeden kost sowieso al veel geld. Tevens betekend dit dat alleen 'mensen met geld' kunnen adopteren, alhoewel een kind zeker ook gelukkig kan opgroeien in een familie met minder financiele middelen."

Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De weeshuizen van waaruit de kinderen worden geadopteerd zijn vaak chaotisch van opzet. De leiding/beheer is in handen van enkele locals die het allemaal aan kunnen (wij zouden ze voor gek verklaren..) en die moeten roeien met de riemen die ze hebben - en da's niet veel. Bovendien is er 9/10 keer geen enkele hulp of medewerking vanuit de overheid dus dit soort tehuizen zijn vaak voor een groot deel afhankelijk van bijvoorbeeld de 'inkomsten uit donaties'. Kortom.. niet zo simpel als je denkt. :)

Door Tweakers user Jogai, maandag 7 december 2009 08:41

Maar waarom uit een ver land denk ik dan. Er zijn ook genoeg nederlandse kinderen die een beter thuis zoeken. En die groeien dan tenminste op in de cultuur waarin ze geboren zijn, wat imho ook beter is voor beide partijen.

Door Tweakers user Confusion, maandag 7 december 2009 08:47

Het is niet erg, maar het is wel een aanzienlijk risico, aangezien het lastig is om zeker te zijn dat het kind niet verkocht, in plaats van vrijwillig ter adoptie aangeboden, is.

Offtopic:
Een oom en tante van me hebben twee adoptiekinderen, die toch ernstig het verkeerde pad op zijn gegaan in hun puberteit. Nu kan dat natuurlijk aan van alles liggen, maar het feit dat ze Aziaten op het Hollandse platteland waren zal zeker niet geholpen hebben.

Door sanho, maandag 7 december 2009 08:55

Beste Crisp,

ik ben coördinator van de website www.geadopteerd.be., en schuim in die functie regelmatig het internet af op zoek naar interessante artikels rond het thema adoptie. zo kwal ik ook deze post tegen. Ik ben zeer onder de indruk van de genuanceerde mening die u hier geeft. Dat kom je niet zo vaak tegen, zeker niet van een adoptieouder. Bij deze mijn vraag of ik uw tekst mag publiceren op onze site (voor en door geadopteerden). Bij voorbaat dank en neem gerust eens een kijkje op www.geadopteerd.be
San-Ho
email: info@geadopteerd.be

Door Tweakers user crisp, maandag 7 december 2009 11:26

@Jogai:
Maar waarom uit een ver land denk ik dan. Er zijn ook genoeg nederlandse kinderen die een beter thuis zoeken. En die groeien dan tenminste op in de cultuur waarin ze geboren zijn, wat imho ook beter is voor beide partijen.
Adoptie binnen Nederland is bijna niet-bestaand (en dat is een goed teken). Binnen Nederland wordt wel veel gedaan met pleegzorg, maar dat is altijd tijdelijk en betreft een heel andere soort problematiek (petje af trouwens voor de pleegouders die zich daarvoor inzetten!).


@sanho:
Bij deze mijn vraag of ik uw tekst mag publiceren op onze site (voor en door geadopteerden).
Mijn toestemming heb je :)

[Reactie gewijzigd op maandag 7 december 2009 11:27]


Door AVE, maandag 4 januari 2010 18:03

Dank voor je genuanceerd verhaal!
Juist dat is wat nodig is - maar ik ben het niet met San-Ho eens: ik spreek veel vaker adoptieouders die er net zo over denken als jij Crisp, alleen... jullie zijn niet als groep georganiseerd in een lobby. De andere groepen vaak wel. Dat is jammer want adoptie op zich is goed - er zullen altijd kinderen zijn voor wie adoptie nodig is. Adoptie ouders zijn zonder uitzondering gedreven, liefhebbende en sterke mensen maar soms kan adoptie het hele gezin voor heel moeilijke vraagstukken stellen, bijvoorbeeld wanneer info in het dossier toch niet waar blijkt of het toch moeilijker blijkt om je aan elkaar te hechten dan je had gehoopt, gedroomd.
Ik ben erg voor bescheidenheid en voor openheid en hoop dat al die ouders die er zo over denken als jij Crisp (en volgens mij is dat de overgrote meerderheid!!) zich verenigen. Alleen dan kunnen we zorgen dat misstanden worden uitgebannen en dat als we er dan toch eentje tegenkomen, de mensen die het betreft daarmee verder kunnen leven zonder dat hun hele leven verwoest is.
Geld zou je uit de sector moeten halen. Helemaal, voorgoed alleen als het geld weg is, is de prikkel voor misstanden weg.
AVE

Reageren is niet meer mogelijk