Tweakers.net en Internet Explorer 8 compatibility nl

Door crisp op zaterdag 22 november 2008 00:51 - Reacties (26)
Categorieën: Browsers, Tweakers.net, Views: 20.769

Vandaag werden we verrast door een mailtje van Microsoft. Je weet wel, dat bedrijf dat tegenwoordig zo begaan is met webstandaarden. IE8 is naar hun zeggen zelfs volledig standards compliant(!). Ze nemen zelfs de moeite om websites te testen in IE8 en de site-eigenaren op de hoogte te stellen van het resultaat van hun test. Het resultaat zal geen verassing zijn...

Tweakers.net heeft webstandaarden hoog in het vaandel staan, niet in de laatste plaats omdat onze bezoekers relatief veel gebruik maken van alternatieve (non-IE) browsers. Zo wordt Firefox door onze ingelogde bezoekers nagenoeg even vaak gebruikt als IE en is op basis van hits zelfs de meest gebruikte browser. Ook Opera, Safari en Chrome zijn relatief goed vertegenwoordigd onder onze gebruikers.

De beste methode om je website geschikt te maken voor een keur aan browsers en daarbij ook toegankelijk(er) is simpelweg door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande richtlijnen met betrekking tot webtechnologieën (webstandaarden). De meeste browsers zijn behoorlijk vooruitstrevend op dat gebied en er is veel samenwerking tussen de verschillende browserbouwers (die ook allen goed vertegenwoordigd zijn in de diverse W3C werkgroepen voor nieuwe specificaties). Ook Microsoft doet tegenwoordig weer mee en zet z'n beste beentje voor (met een eigen twist welliswaar).

Terug naar de mail van vanochtend, of eigenlijk: 2 mails - eentje met de resultaten van hun "IE8 compatibility test" voor http://www.tweakers.net en eentje voor http://www.tweakers.nl. "Goh" dacht ik nog, zouden ze enkel de redirect naar ons echte homepage adres (http://tweakers.net) hebben getest? Dat laatste zal wel niet het geval zijn, dus ik ga er maar vanuit dat ze uiteindelijk toch onze index bekeken hebben in IE8. Welke versie/built van IE8 is ons echter niet bekend; hopelijk wel een nieuwere versie dan de publieke 2e bèta...

Hier de aanhef van de mail:
Belangrijke informatie voor uw website i.v.m. Internet Explorer 8

Geachte heer, mevrouw,

Binnenkort wordt Internet Explorer 8 (IE8), de opvolger van IE7, wereldwijd gelanceerd. Deze nieuwe versie is nog sneller en stabieler en biedt natuurlijk ook nieuwe mogelijkheden. IE8 voldoet aan de webstandaarden, daardoor bestaat echter de kans dat websites anders worden weergegeven dan bedoeld.
Hear! Hear! "IE8 voldoet aan de webstandaarden" \o/ Dus gewoon support voor het DOM level 2 event-model? SVG? XHTML? Expandos en prototyping van XHR en HTMLElement enzo? Getters, setters, Array extra's en generics in javascript? Oh boy oh boy. Helaas vrees ik dat al deze dingen en alles wat ik nog vergeten ben niet valt onder Microsoft's definitie van de webstandaarden...

Maar het gaat verder:
Microsoft heeft onder andere uw website www.tweakers.net onlangs getest op compatibiliteit met Internet Explorer 8 en hierover willen wij u informeren. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw webapplicaties goed blijven werken in die nieuwe, veel gebruikte browseromgeving. Wij adviseren u om te controleren op juiste weergave van uw website en om eventuele aanpassingen te doen voordat Internet Explorer 8 beschikbaar komt voor het grote publiek. Onderstaande informatie kan u helpen bij mogelijke aanpassingen.
Ze hebben onze site getest! Wij zijn blijkbaar belangrijk *O*
Uw website komt als volgt uit de test:
Alsjeblieft, laat ons niet langer in spanning!
NIET VOLLEDIG COMPATIBLE
-O-

Wat? Niet compatible? Wacht... wat is er dan mis? Gelukkig heeft Microsoft het antwoord:
Uit de test blijkt dat uw website wel goed functioneert in IE8, maar dat delen van de opmaak er anders uit kunnen zien.

Houdt u er rekening mee dat in deze test niet alle pagina’s van uw website zijn bekeken. Het is dus mogelijk dat er delen van uw site nog niet compatible zijn met IE8.
Euh, functioneert dus wel goed maar kan er anders uitzien? Wat voor test is dat dan? Het ziet er anders uit of het ziet er niet anders uit toch? En ten opzichte van wat kan het er anders uitzien? En wat kan er dan anders uitzien precies? En waardoor komt dat?

Blijkbaar moeten we dat zelf verder uitzoeken, maar gelukkig heeft Microsoft wel een paar tips:
Volg onderstaande stappen en test zelf uw website
  1. Download de bèta versie van IE8 en navigeer naar uw website
  2. Als pagina’s er anders uitzien dan dat ze in IE7 deden, of niet hetzelfde werken, zet dan de compatibility view aan.
  3. Afhankelijk van hoe uw website zichtbaar is kunt u een aantal ingrepen doen om de beleving van uw website te verbeteren:
  4. Als pagina’s er met de compatibility view er hetzelfde uitzien als in IE7 kunt u de Emulate IE7 meta tag toevoegen
  5. Is dat niet het geval, volg dan de instructies op deze pagina, of ga naar de homepage van de Windows Internet Explorer 8 Readiness Toolkit.
Right: je kan dus een non-standard meta-tag toevoegen aan je standards-compliant pagina's om een "standards-capable" browser in een non-standard "compatibility mode" te laten draaien zodat je site er misschien wel weer hetzelfde uitziet 8)7

Maar er is meer:
Voor een webontwikkelaar is niets zo belangrijk dan een optimale ondersteuning van de applicatie in elke browser.
Zou dat niet moeten zijn: "Voor een webontwikkelaar (en gebruikers) is niets zo belangrijk als een optimale ondersteuning door elke browser voor standards-compliant applicaties en webpagina's"?
Met de introductie van Internet Explorer 8 komt er een keur aan nieuwe mogelijkheden beschikbaar waarmee ontwikkelaars een nog rijkere ervaring kunnen bieden aan de gebruiker. Kijk voor handige add-ons in de Internet Explorer Gallery. Bekijk ook de meest gestelde vragen van consumenten en ontwikkelaars.
O joepie, nieuwe MS proprietary technologieën, daar zaten we op te wachten...
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Jazeker, ik zal microsoft@msbenelux.com toevoegen aan mijn spamfilter...

Volgende: IE8's standards compatibility promise 12-'08 IE8's standards compatibility promise
Volgende: AdBlock sucks! 11-'08 AdBlock sucks!

Reacties


Door Tweakers user Tyrian, zaterdag 22 november 2008 02:55

Haha, meesterlijk. Blijkbaar toch niet zo compliant als MS het graag zou willen. Wel, het duurt nog even voordat IE8 uitkomt, en ik verwacht dat de site er wederom perfect uit zal zien in IE8. Toch vrees ik dat de aanpassingen weer eens van de kant van de webontwikkelaars zal moeten komen in plaats van de browser, wat natuurlijk niet echt het idee was achter een 'standaards compliant' browser.

Door Tweakers user Skinkie, zaterdag 22 november 2008 05:00

Passeert de beta al de nietszeggende ACID tests?

Door Tweakers user SchizoDuckie, zaterdag 22 november 2008 10:29

*Auw* Crisp Auw! Auw Auw!

Dat moet wel echt een kick in je noten zijn van microsoft :+ Al je harde werk voor niets :'(

_O-
Ik hoop dat IE8 Net zon snelle dood zal sterven als dat ene filesystem wat in Vista zou komen waar we vervolgens nooooit meer wat van hoorden....

Door Tweakers user FuZi0n, zaterdag 22 november 2008 11:17

Goh, had ik toch 1 keer vertrouwen in Microsoft om toch nog wat goeds te bereiken met IE8, ook na dat Channel 9 filmpje te kijken ofzo van MSDN, komen ze weer met dit.

Geweldig geschreven btw, vooral de ontknoping :D En gauw door naar Webkit als we mogen geloven wat Ballmer zegt.

Door Tweakers user Pwigle, zaterdag 22 november 2008 12:13

Ze nemen actief contact met je op om je in te lichten, is het weer niet goed.
Voeg jij ze maar toe aan je spamfilter, dat zal ze leren!

Door Tweakers user Sebazzz, zaterdag 22 november 2008 12:28

Crisp, stuur ze maar een e-mail terug met een link naar deze blogpost of kraak ze op een andere manier af. Dat zal ze leren 8)

Door Tweakers user Little Penguin, zaterdag 22 november 2008 13:45

Ik weet niet hoe tweakers.net compatibility met IE6 en 7 heeft weten te bereiken, mogelijk dat er op dat vlak iets mis gaat? Aan de andere kant, qua styling bevat de site volgens mij niet direct rare dingen en ik ga er -zonder enige controle- vanuit dat er in JavaScript op features en niet op browser gecheckt wordt.

Ofwel:
Microsoft heeft "de standaarden" (kuch) niet volledige geïmplementeerd? Met als gevolg dat er her en der halfbakken oplossingen aanwezig zijn?

Verder vraag ik me ook af hoe men getest heeft of een site compatible is met "de standaarden" (laat staan de echt W3C-standaarden en JavaScript).

* Little Penguin vraagt zich overigens ook af wanneer Microsoft andere zaken zoals het DOM2 Eventmodel, XHTML, SVG en dergelijke zal gaan ondersteunen. Een bedrijf met zoveel mensen in dienst moet toch echt wel in staat zijn om dat soort dingen ook te ondersteunen.

Door Tweakers user user109731, zaterdag 22 november 2008 13:53

* Little Penguin vraagt zich overigens ook af wanneer Microsoft andere zaken zoals het DOM2 Eventmodel, XHTML, SVG en dergelijke zal gaan ondersteunen. Een bedrijf met zoveel mensen in dienst moet toch echt wel in staat zijn om dat soort dingen ook te ondersteunen.
Ik roep het al jaren, maar IMHO wil MS dat helemaal niet. Want wie profiteren er van goede, standards-compliant browsers? Google en (gebruikers van) alternatieve browsers / platformen.

Helaas werd IE de laatste jaren toch steeds minder serieus genomen, dus hebben ze noodgedwongen wat HTML/CSS ondersteuning toegevoegd. Maar dit doortrekken naar SVG, DOM etc? Daar kunnen we volgens mij lang op wachten... Silverlight pushen, dat gaat snel. Webstandaarden zijn alleen goed voor marketing. Hier een artikel wat daar ook op ingaat:
The other critical component of Ajax is Javascript, the programming language that runs in the browser. Microsoft saw the danger of Javascript and tried to keep it broken for as long as they could. [1] But eventually the open source world won, by producing Javascript libraries that grew over the brokenness of Explorer the way a tree grows over barbed wire.

Door Tweakers user Cyphax, zaterdag 22 november 2008 14:14

Ik zat gister in de Arena te luisteren naar Bram van Microsoft die het had over IE8. Acid2 kwam ie doorheen, en op gegeven moment had ie het over dat er 1 manier is om je toepassing overal te laten werken (dus mobile, desktop, etc): XHTML. Ik had even zin in een sneer richting IE omdat je daar niets mee kan als je echt graag XHTML wilt inzetten. Ik ben benieuwd of IE8 hier verandering in brengt, voornamelijk omdat we onze producten altijd maken obv een XML/XSL template-engine. Gaat prima maar ik kan geen valid HTML maken zonder het XSL-bestand ongeldig te maken. Nou hebben we eigenlijk altijd valide XHTML maar moeten het serveren als HTML en we hebben mazzel dat IE dat geen ramp vindt.

Ik zal het zelf zonder IE8 moeten doen en zolang de interface zo rot is als die van IE7 vind ik dat helemaal geen enkel bezwaar. :+

Door Tweakers user FuzzyLogic66, zaterdag 22 november 2008 21:12

Ach niet zeuren, ze hebben in ieder geval de moeite gedaan om je erover te informeren. Zie ik Mozilla, Opera, Apple en Google niet snel doen... Toch netjes van ze...

Door Tweakers user naam, zaterdag 22 november 2008 22:16

hahah, geniaal geschreven ik lig helemaal dubbel hier, maar het is zoo waar, precies de stijl van mail die je van microsoft kan verwachten ( heb ook wel eens mail van ze gehad ;) )

Door Tweakers user crisp, zondag 23 november 2008 13:34

Ik weet niet hoe tweakers.net compatibility met IE6 en 7 heeft weten te bereiken, mogelijk dat er op dat vlak iets mis gaat?
Wij gebruiken aparte stylesheets voor IE6 en IE7 voor specifieke workarounds die we door middel van conditionele comments inladen. IE8 in standards mode krijgt deze workarounds dus niet; die krijgt dezelfde CSS als we voor alle andere browsers gebruiken. In scripting gebruiken we inderdaad feature-detect.

Als er nog issues zijn dan zal dat hoogstwaarschijnlijk te wijten zijn aan IE8 zelf, maar vooralsnog wil ik gewoon niet afgaan op een bèta-release waarvan bekent is dat er nog bugs in zitten. De mail van Microsoft is imo dan ook gewoon premature, en de suggestie om IE7 mode te gaan forceren is dan natuurlijk helemaal belachelijk.

[Reactie gewijzigd op zondag 23 november 2008 13:35]


Door Tweakers user epTa, zondag 23 november 2008 13:36

Heb de beta van IE8 hier draaien en tweakers doet het prima. Eerste keer laden is er wat ruimte tussen de rss link en de eerste titel, wat na herladen niet meer terug te vinden is.
Hij scrollt wel afgrijselijk en zodra ik m in compatibilty view open kan deze weer smooth scrollen.
Humor is natuurlijk dat de windowsupdate site niet goed wordt weergegeven in IE8 ;)

Door Tweakers user bvk, woensdag 26 november 2008 13:06

Quote:

Ze hebben onze site getest! Wij zijn blijkbaar belangrijk

Unquote

Nee joh, dat komt omdat ik ze op jullie afgestuurd heb (bugsubmit gedaan) in verband met de inlogproblemen met IE8 :-P

Ze hebben toen tweakers in ieder geval bezocht en ook het forum bekeken en wilden weten hoe ik inlogde en of ik het probleem zowel op frontpage als forum had. Ik heb zelf trouwens helemaal geen last van vreemd weergegeven pagina's, alles ziet er goed uit. En de inlogproblemen zijn sinds 2 dagen ineens helemaal verdwenen, erg vaag...

Door Tweakers user roy-t, zondag 30 november 2008 11:24

Ze nemen actief contact met je op om je in te lichten, is het weer niet goed.
Voeg jij ze maar toe aan je spamfilter, dat zal ze leren!
Tsja hier ben ik het helemaal mee eens, zelfs als er nog wat bugs inzitten is het toch goed dat ze websites (die mensen zoals bvk gesubmit hebben ivm problemen) controleren en contact mee opnemen zodra er iets verkeerd lijkt te zijn.

Ik ben geen webdeveloper, en ik weet dat jij dat wel bent (en een erg goede zelfs) maar er zou toch best wat mis kunnen zijn ondanks dat de website standardscompliant is? Veel is gewoon nogsteeds niet gedefinieerd en kan daardoor in 2 compliant browsers net iets anders uitpakken. Ook is zo'n w3test niets meer dan dat "je programma succesvol compiled."


Verder over dat IE8 nieuwe features introduceert die nog niet in de standaarden zitten, dat is juist goed in mijn optiek, standaarden organistaties en andere browsers zullen nieuwe technieken eerder overnemen als ze al in het wild getest zijn en bruikbaar blijken. Standaarden organisaties zijn door de vele dependencies nu eenmaal hardstikke traag. (Ook hebben veel andere browsers zoals bv Chrome ook niet standaard dingen).

Door Tweakers user crisp, zondag 30 november 2008 12:52

Tsja hier ben ik het helemaal mee eens, zelfs als er nog wat bugs inzitten is het toch goed dat ze websites (die mensen zoals bvk gesubmit hebben ivm problemen) controleren en contact mee opnemen zodra er iets verkeerd lijkt te zijn.
De rant gaat meer over de manier waarop:

"Je site doet het niet in IE8"
"Oh, wat is er dan mis?"
"Ja, dat vertellen we niet, test zelf maar"
"En hoe los ik het op?"
"Forceer IE7 rendering"

8)7 dus

Overigens weet ik dat een aantal zaken net iets anders renderen in IE8. Of dat bugs zijn of een gevolg van hiaten in de spec laat ik nog even in het midden, het zijn in ieder geval geen boeiende zaken en waarschijnlijk makkelijk recht te breien, maar dat zie ik tzt wel als er een RC is van IE8 (voor zover het daarin al niet gefixed is).

Mbt proprietary zaken: dat betreft ook dingen waar het W3C al vrij ver gevorderd is met eigen specificaties maar die MS dus net weer op een andere manier implementeerd, en tbh is dat wel een slechte zaak, temeer daar ze zelf ook betrokken zijn in het W3C overleg (zie o.a. http://annevankesteren.nl/2008/10/ie8-bad-update)

Door Tweakers user frickY, maandag 1 december 2008 10:32

Netjes om te informeren??
Ze zijn hier gewoon hun eigen hachje aan het redden. Deze mail komt van de marketing-afdeling.

Als IE8 straks via WU wordt uigerolt en de grotere sites worden dan niet meer goed weergegeven, dan gaan mensen alternatieve browsers installteren om die sites toch nog te kunnen blijven gebruiken, en verliest MS dus marktaandeel.
Degene die er het meeste baat bij heeft dat sites goed worden weergegeven in IE8 is in eerste instantie MS zelf, daarna pas de eindgebruiker.

Door Tweakers user martijnve, donderdag 11 december 2008 17:08

idd frickY ik ben voor om gewoon dit bovenaan de code te zetten:
if ($browser == "internet explorer"){
die("installeer een fatsoenlijke browser")
}

Dit is echt van de zotte, maken ze weeeer een browser die niet compatible is met de vorige versie maar ook nogsteeds niet standards compliant. En ik had nogwel zo'n goede hoop dat ze hun leven gingen beteren :-(

Door Tweakers user DOT, donderdag 18 december 2008 03:42

Verder over dat IE8 nieuwe features introduceert die nog niet in de standaarden zitten, dat is juist goed in mijn optiek, standaarden organistaties en andere browsers zullen nieuwe technieken eerder overnemen als ze al in het wild getest zijn en bruikbaar blijken. Standaarden organisaties zijn door de vele dependencies nu eenmaal hardstikke traag. (Ook hebben veel andere browsers zoals bv Chrome ook niet standaard dingen).
Ik vind het alleen zo jammer dat MS zo nodig hun eigen troep moet gaan introduceren, terwijl ze fundamentele zaken zoals DOM en CSS niet goed ondersteunen. Dan kan je zeggen dat het W3C langzaam is, maar voorlopig is Microsoft nog langzamer met het implementeren van die standaarden. En die W3C-standaarden zijn echt belangrijk, want dat zijn de fundamentele zaken waarmee je een pagina bouwt. MS' eigen dingen zijn gewoon grappige extratjes.

Door Tweakers user Zakkenwasser, zaterdag 20 december 2008 22:29

Ik wil niet heel lullig zijn, maar ik denk dat microsoft met IE8 best wel een uitstekende zet heeft gemaakt.

De reden snap ik ook wel dat microsoft zo aardig is geweest om Tweakers.net te waarschuwen voor probleempjes.

Ik verdiep me steeds meer in de wereld van webdesign. (front end).

Als ik binnen Mozilla Firefox mijn foutconsole aanspreek kom ik tal van CSS fouten tegen op Tweakers.net

Waarschuwing: Onbekende eigenschap ‘border-top-right-radius’. Declaratie genegeerd.
Bronbestand: http://tweakimg.net/x/framework.css?1224063590
Regel: 1418


Om maar 1 van de zoveel CSS fouten aan te geven.

Waarschuwing: anonymous function does not always return a value
Bronbestand: http://tweakimg.net/x/general.js?1228521085
Regel: 311, Kolom: 31
Broncode:
return handler.call(this, e);


Just my 2 cents.
Microsoft heeft wel gelijk.

Verbaastheid begrijp ik dan ook wel als je geloofd dat Tweakers.net zonder fouten zit..
Maar niets is minder waar :)

Dus +1 voor MSIE8

Door Tweakers user crisp, zondag 21 december 2008 00:03

Sinds wanneer zijn warnings ook echt fouten?

Wat betreft CSS scheelt het al als je het CSS3 profiel gebruikt, maar dan nog geldt: validatie is een middel, geen doel.

Door Tweakers user Spinal, zondag 21 december 2008 01:07

@MrJey: weet je wel waar je over praat? border-top-right-radius is een CSS3-eigenschap die niet wordt ondersteund. Als het ondersteund wordt geeft het een leuk effect, wordt het niet ondersteund dan mis je helemaal niks.
En zoals crisp al zegt: het is geen fout maar een waarschuwing.

Door Tweakers user dB90, zondag 21 december 2008 01:22

@MrJey: Denk je nou echt dat jij de aangewezen persoon bent om crisp iets te vertellen over 'webdesign (front end)' 8)7

Door Tweakers user tuXzero, maandag 26 januari 2009 23:48

Browser conformeren zich aan de W3C standaarden, en web developers conformeren zich aan de W3C standaarden. Dan wordt het leven een stuk mooi (behalve voor MS), het web innovatiever en hebben we nog maar 1 type compatibiliteit problemen.

Microsoft, je wordt bedankt!

Door David, woensdag 28 januari 2009 14:49

Niet om lullig te zijn, maar tweakers.net heeft 1 fout op dit moment;

Error Line 411, Column 105: there is no attribute "AUTOCOMPLETE".

…ollvote.dsp?PollID=969" autocomplete="off">

Volgens http://validator.w3.org/c...y)&doctype=Inline&group=0

Door Tweakers user crisp, woensdag 28 januari 2009 14:52

David: dat is een bewuste 'fout'; het geeft geen problemen in browsers die geen ondersteuning bieden voor deze feature, en het lost juist andere problemen op. Daarnaast wordt autocomplete valide in HTML5.

Reageren is niet meer mogelijk